Památník Terezín mimořádně otevřel pro veřejnost bránu krematoria koncentračního tábora v Litoměřicích

7. duben 2023 12:12

Památník Terezín mimořádně zpřístupnil krematorium bývalého koncentračního tábora v Litoměřicích. Prohlídka běžně nepřístupné budovy přilákala davy lidí. Dozvěděli se, k čemu tamní koncentrační tábor sloužil a proč bylo nutné proměnit bývalou sušárnu cihel s komínem právě v krematorium. Zařízení přitom sloužilo svému účelu jen krátce, zprovozněné bylo totiž až na začátku dubna roku 1945.

Na to, jak to vypadá v bývalé budově cihelny s komínem nedaleko hřbitova v Litoměřicích, která se přesně před 78 lety proměnila v krematorium, se přišly podívat davy lidí.

„Zažil jsem tady ještě ty doby, kdy se tady ještě provázelo v 80. letech. Kolegové, co tady sem byli zařazeni jako průvodci, psali do výkazu, tři návštěvníci, čtyři návštěvníci denně,“ vzpomínal Karel Rožec, průvodce památníku Terezín v důchodu.

Krematorium koncentračního tábora v Litoměřicích, pobočného tábora Flossenbürg, fungovalo jen krátce, i tak tu bylo ve dvou pecích zpopelněno asi 400 vězňů z tábora a také 52 lidí zastřelených 2. května 1945 při poslední popravě v policejní věznici v Terezíně.

„Máme doloženo v té naší databázi, ž táborem za celou dobu existence prošlo 18500 vězňů,“ vyprávěl přítomným historik Tomáš Gol z Památníku Terezín.

Vězni z Litoměřického tábora nejdříve vybudovali pro nedalekou podzemní továrnu Richard, kde se krátce vyráběly motory pro tanky. A pak v ní také pracovali. Úmrtnost tam byla veliká. Památník Terezín nabízí prohlídku bývalého táborového krematoria v Litoměřicích na požádání. Na internetových stránkách instituce je také možné navštívit osm objektů, které spravuje, virtuálně.

 

Spustit audio