Vladimír Oppl – světově uznávaný medailér a sochař z Ústí nad Labem

13. únor 2024

Jeho práci známe všichni. Nosíme ji v peněženkách nebo jen tak v kapse. Medailér a sochař Vladimír Oppl je totiž autorem současné dvacetikoruny se svatým Václavem, která je v oběhu už od roku 1993. A také padesátníku, co se už nepoužívá.

Vladimír Oppl se narodil v roce 1953 v Ústí nad Labem. V Bechyni vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou a poté Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze. Zde působil 10 let jako odborný asistent. Pak se osamostatnil a začal dělat zakázky pro Českou národní banku, Českou mincovnu, Pražskou mincovnu i zahraničí společnosti.

Největší věhlas přinesla Vladimíru Opplovi mince Nové Město Pražské, která byla na přelomu tisíciletí prestižním časopisem World Coin News vyhlášena za nejkrásnější zlatou pamětní minci světa.

Jeho rukopis nesou Řád Tomáše Garrigua Masaryka a novější jubilejní oběžné dvacetikoruny s portréty zakladatelů československého státu. Navrhl také půlkilogramovou platinovou medaili Chrám svatého Víta a zlatou minci Koruna Česká.

Další milník Oppl překonal v roce 2019, kdy česká koruna oslavila 100leté výročí. Podle jeho návrhu byla k této příležitosti vyrobena největší zlatá mince v EU v hodnotě 100 miliónů korun. Váží 130 kilogramů a má průměr 535 milimetrů.

Co se týká sochařství, k jeho výrazným počinům patří třeba žulový lev pod sochou Jana Žižky na Vítkově.

Odborníci oceňují Opplovu tvorbu pro její čitelnost, vysokou zdobnost a precizně zpracované detaily.

autor: Milan Knotek
Spustit audio