Vláda bude jednat o příspěvku na notebooky pro učitele, celkově chce školám poslat přes miliardu korun

17. srpen 2020 11:58

Učitelé v Čechách by měli dostat notebooky pro vzdělávání na dálku. Vláda bude 17. srpna hlasovat o tom, jestli na ně pošle do škol přes miliardu korun.

Cílem je zajistit počítače nejen učitelům, ale i žákům ze znevýhodněného prostředí. Ve školách, kde se už začali připravovat na výuku, zatím na instrukce z ministerstva čekají.

Učitelé sice přijdou do školy na ostrou přípravu až za týden, vedení už jim ale muselo naplánovat osnovy celý nastávající rok. „Rozvrhy, akce, které se budou konat, školení,“ vypočítává Michaela Beranová, zástupkyně ředitele základní školy Vojanova v Děčíně.

Vedení školy teď čeká, jaké přijdou z ministerstva pokyny v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. „Čekáme na pokyny – máme nakoupeny roušky, máme nakoupeny desinfekční prostředky,“ potvrzuje ředitel školy Karel Rajchl.

Učitelé by navíc měli dostat peníze na nákup notebooků, kdyby se na podzim museli vrátit k distanční výuce. „Ta částka nakonec, i s rezervou pro znevýhodněné žáky, je 20 tisíc korun na učitele,“ upřesnil ministr školství Robert Plaga.

Počítače by pak mohli podle ministerstva půjčovat pro dálkovou výuku dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí. „Tady to si fakt nedovedu představit. A hlavně, ten mechanismus, že budu něco podepisovat,“ komentuje nápad ministerstva ředitel Rajchl.

I přes to, že učitelé pro žáky, kteří doma nemají počítač, připravovali v karanténě práci v papírové podobě, zájem o vyzvedávání úkolů byl podle Rajchla minimální.

Výuky na dálku, kterou školy poskytovaly během koronavirové krize, se podle odhadů ministerstva školství nemohlo zúčastnit celkově kolem 10 tisíc školáků.

Spustit audio

Související