Učitelé už téměř tři týdny učí žáky z domova. Přes e-maily, telefonicky nebo na sociálních sítích

30. březen 2020 13:39

Učitelé základních a středních škol během nouzového stavu zadávají úkoly svým žákům a studentům různými způsoby. Kontaktují je třeba prostřednictvím e-mailů, sociálních sítí nebo telefonicky.

V improvizovaný školní kabinet a učebnu se mění od rána do odpoledne třeba domácnost učitelky Lenky Rucké z Litvínova. Své studenty ze střední školy pedagogické, obchodní a zdravotní v Mostě připravuje na maturitu z angličtiny.

„Musela jsem si v kuchyni vytvořit improvizovaný pracovní kout, odkud jsem ve spojení se studenty – komunikujeme přes e-maily, jsme ve spojení na sociálních sítích,“ popisuje v domácím oblečení s kuchyní za zády Lenka Rucká.

Každý den začíná tím, že obvolává své studenty. Nutné je totiž zjistit, jestli student úkoly našel a pracuje na nich.

Studentka Nikol Bartošková se obává, že maturitní příprava z domova není tak intenzivní, jako by byla ve škole. Jak studium z domova vypadá?

„Když nám přijde něco na e-mail, tak si napíšu datum a předmět – a pak ten úkol do daného data splním,“ popisuje studentka.

Komunikace s jedním studentem trvá 20 až 30 minut.

Podle dalšího ze studentů, Jakuba Vydráře, má domácí vzdělávání výhody i nevýhody: „Určuju si sám, co budu dělat – třeba že dnes udělám třeba angličtinu a zítra češtinu. Horší ale je, že takhle nemám nikoho, kdo by nade mnou stál a nutil mě to dělat.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související