Vítězné ANO v Ústí nad Labem se sejde se zástupci všech subjektů v novém zastupitelstvu. Už v neděli 7. října

7. říjen 2018 10:00

V Ústí nad Labem komunální volby vyhrálo hnutí ANO. Získalo 9 zastupitelských křesel. Druhé hnutí PRO! Ústí má 8 mandátů, dosud vládnoucí Ústecké fórum občanů jich má 5. V zastupitelstvu bude také ODS se čtyřmi lidmi, po třech mají hnutí SPD, Vaše Ústí a komunisté. Dva zastupitele získalo hnutí PRO Zdraví a sport. Vítězné ANO 7. října zahájí jednání o možné spolupráci. Chce se postupně sejít se zástupci všech stran a hnutí v zastupitelstvu.

Jak uvedl lídr Petr Nedvědický, chce mít ANO na rozdíl od dosavadního vedení města v zastupitelstvu rozhodnou většinu: „Tak aby nedocházelo k tomu co teďka, že je magistrát vydíratelný, ať už z obvodů anebo stranami s malým ziskem mandátů."  Petr Nedvědický připustil, že jednání nebudou jednoduchá.

Druhé PRO! Ústí totiž podle Karolíny Žákovské odmítá mimo jiné spolupráci s dalším v pořadí, Ústeckým fórem občanů. „Z důvodu špatných zkušeností za poslední 4 roky vlády. Strana SPD, protože ji považujeme za extrémistickou stranu, a Komunistická strana Čech a Moravy, z důvodu minulosti téti strany," upřesnila Karolína Žákovská.

S PRO! Ústím nechce jít do koalice ani Ústecké fórum občanů. To podle dosavadní primátorky Věry Nechybové odmítá i spolupráci s hnutím Vaše Ústí.

Z možných koalic se nabízejí možnosti: spojení ANO, PRO! UL a ODS - to by pak mělo 21 hlasů, nebo ANO, UFO, ODS a SPD - to by bylo 18 hlasů. Pro většinu by se musely přidat např. tři hlasy PRO Zdraví a sport a tři hlasy SPD.

Koalice jasná v tuto chvíli není, nicméně Petr Nedvědický by chtěl rozšířit počet radních města z pěti tak, aby tam byli zastoupeni všichni budoucí koaliční partneři.

Spustit audio