V Teplicích se od 1. července po půlroční pauze opět platí za parkování. Pro obyvatele a firmy město zavedlo zvýhodněné předplatné

1. červenec 2024 10:23

V Teplicích musejí řidiči od 1. července opět platit za parkování. Půlroční pauzu způsobilo hledání nového provozovatele parkovacího systému. Pro obyvatele a firmy město zavedlo zvýhodněné předplatné.

Podle mapy tarifních zón, kterou najdou lidé na webové adrese parkovani-teplice-cz, je nejdražší parkování v oblasti číslo 1. Tam patří třeba Benešovo náměstí a také například ulice Školní, 28. října a Masarykova až skoro po nádraží. Za hodinu parkování tam řidiči zaplatí 20 korun. V oblasti číslo 2, třeba kolem Zámeckého náměstí až po lázeňskou část města (Šanovské a Havlíčkovy sady) zaplatí lidé za hodinu parkování 10 korun. Naopak v modrých zónách v okrajových částech můžou lidé parkovat celý den za 40 korun. Nově tedy zaplatí za stání na záchytném parkovišti v Alejní ulici nebo před nádražím.

O předplacené karty je podle Milana Slepičky z teplického magistrátu menší zájem, než město původně očekávalo. Podle studií, které před změnou magistrát dělal, tak o předplacené karty mohla mít zájem zhruba 1000 až 1200 lidí. Do současné doby si ale parkování předplatilo a zaplatilo na 320 lidí. Nejčastěji se jedná o rezidenty, tedy o obyvatele jednotlivých oblastí Teplic. Roční parkovné vyjde rezidenty na 800 korun v místě bydliště a 2000 zaplatí lidé v případě, že budou chtít parkovat kdekoliv v zónách placeného stání.

Kontrolu parkování budou mít na starosti strážníci. Podle zástupce ředitele Městské policie v Teplicích Davida Libánského se během dneška strážníci zaškolí na práci s kontrolními přístroji. Zpočátku má s nimi být v terénu i pracovník firmy, která zařízení na čtení registračních značek na autech dodala.

 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio