Víte, co jsou posejpky? Starý zvyk obnovili v žateckém muzeu

14. červen 2020 16:46

Jde o obrázky z okvětních lístků, které se původně objevovaly u domů v předvečer svátku Božího těla. V regionálním muzeu v Žatci je připravili v rámci květinové dílny.

S Monikou Merdovou, která stojí za myšlenkou ukázat v žateckém muzeu, co byl starý křesťanský zvyk – vytvářet posejpky,  stojíme na muzejní zahradě. V trávě leží barevné obrazce z různých květin a listů: „Tyhle božítělové posejpky vznikají tak, že se za pomoci okvětních lístků vytvářejí různé obrazce. Lístky se kladou před vchody domů a na předzahrádky. Dříve to bylo hlavně na trase procesí, které při svátku Božího těla procházelo obcí,“ vysvětluje Monika Merdová.

Dodala, že svátky jsou pohyblivé, takže obrazce se vytvářely z toho, co právě kvete. … Letos to byly ještě pivoňky, začaly kvést růže… „Byl to první ročník, počasí nebylo ideální, ale obrazců je dost, takže jsme spokojení,“ řekla..

A historička Regionálního muzea Milada Krausová k tomu dodala: „Posejpky od slova posýpat - tedy ty lístky se kladou na zem do ornamentů. Dříve to bylo hlavně církevní srdíčko s křížkem. Teď, jak se zvyk vrací, tak se přebírají ornamenty z ciziny, třeba jsou to květinové koberce…“

Posejpky v žateckém muzeu

Květinové obrazce – posejpky jsou na zahradě, v přízemí muzea vznikla nová výstava klobouků.

„Jsou tady hodně zajímavé pokrývky hlavy. I raritky, třeba čepice Rašky, skokana, nebo Dany a Emila Zátopkových,“ láká k návštěvě vedoucí propagace Jitka Krouzová. Mezi exponáty je také mexické sombrero nebo vietnamské čepice, návštěvníci muzea uvidí i válečné helmy, přilbice nebo napoleonské čepice. A v tvořivém koutku si mohou vyrobit třeba papírovou večerníkovskou čepici.

Výstava potrvá do srpna.

Spustit audio

Související