Vinné želé
V zimě to bude příjemný doplněk.
Ingredience
- 1,5 kg hroznů
- 500-750 g cukru
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup:
- Hrozny opláchneme, bobulky otrháme, dáme do velkého pekáče, posypeme cukrem a skořicí a vložíme do trouby. Necháme rozvařit.
- Hmotu pak ještě promačkáme mačkadlem a přecedíme přes větší síto.
- Následně propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili zrníček a zbytku slupek.
- Vzniklou hustou šťávu v hrnci poprášíme kyselinou citronovou, promícháme a povaříme.
- Za horka plníme do dobře vymytých skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Obvykle není potřeba sterilovat. Pokud želé zcela neztuhne, nevadí, v jogurtu, v čaji, ve vločkách bude i tak fungovat.
Související
-
Labužnické želé z černé kávy
Suroviny: 30 kostek cukru, 3 lžíce vody, 600 ml filtrované kávy, 15 g želatiny, hoblinky hořké čokolády, ušlehaná šlehačka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.