Víkend v Ústeckém kraji je nabitý kulturou – od Zahrady Čech a Dny evropského dědictví po Barevnou planetu

7. září 2023

Víkend v Ústeckém kraji, to je Barevná planeta, Dny evropského dědictví, Zahrada Čech v Litoměřicích, Slavnosti pastvin v Hlinné nebo dožínky v Zubrnicích a v Peruci.

Sobota 9. září

V Ústí nad Labem to bude v sobotu žít hudbou – v centru města se koná multietnický festival Barevná planeta. Na třech hudebních pódiích se představí řada hudebních skupin, chybět nebudou ani stánky s exotickým jídlem, workshopy nebo program pro děti.

Festival Barevná planeta v Ústí nad Labem

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR pořádá společně se správou CHKO České středohoří a obcí Hlinná už tradiční Slavnosti pastvin. Od 10 do 16 hodin na vás v Hlinné čeká nabitý přírodně-poznávací program, určený pro celou rodinu. Nechybí ale ani soutěže pro děti, ukázky nejrůznějších řemesel, jarmark nebo rytířské vystoupení.

Hezky staročesky budou dožínky slavit ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Do 9 do 16 hodin vám tu předvedou podzimní práce na vsi, taky dožínkovou zábavu a budou i netradiční hry a tradičně dobré jídlo. A můžete využít Zubrnickou museální železnici, historický vláček bude pendlovat mezi nádražím Ústí nad Labem-Střekov a Zubrnicemi.

Zubrnice - jarmark

Krajské dožínky začínají v pravé poledne i v Peruci na Lounsku. Výstavu věnovanou zemědělství, řemeslům a výrobkům Ústeckého kraje doplní pestrý program – ukázky dravých ptáků, kejklíř, historický šerm a spousta muziky – vystoupí Plavci, Michal Hrůza a Kapela hrůzy, Refreš a bude i dechovka a country.

Dny evropského dědictví umožňují každoročně návštěvu i méně obvyklých a běžně nepřístupných míst. V Litoměřicích se vám vůbec poprvé otevřou různé ateliéry a umělecké dílny – například litografická dílna v domě zvaném Gotické dvojče. V Úštěku budete moci projít starou barvířskou dílnu, v Chomutově můžete vystoupat na městskou věž nebo zavítat do kostela sv. Ignáce a galerií Špejchar a Lurago. V Duchcově vás čeká koncert Ireny Budweiserové, Jakuba Racka a japonského violoncellisty Keishiro Mikawy – začátek koncertu v kostele Církve československé husitské je v 19 hodin. V Kadani je po celý den vstup do památkových objektů zdarma, V Rumburku se konají Loretánské slavnosti a to stle ještě není vše...

Od 9 do 17 hodin je otevřený podzimní veletrh Zahrada Čech v Litoměřicích – ráj pro zahrádkáře, chalupáře, kutily a milovníky přírody. V doprovodném programu se taky bude vyhlašovat vítěz soutěže o nejlepší štrůdl, vystoupí Světlana Nálepková a zahraje kapela Vinšovanka.

Zahrada Čech 2022 se těší z množství návštěvníků

Zkrátka s muzikou nepřijdou ani v Mostě – ve 13 hodin začíná v areálu děkanského kostela Mostecká slavnost a vystoupí tu Žlutý pes, Mirai, Ewa Farna, Jakub Smolík s kapelou a Yo Yo Band.

Ten ostatně vystoupí také na Roudnickém vinobraní – to začíná v zámeckém areálu už v 10:30 a vedle Yo Yo Bandu jsou na programu i skupiny Precedens a Wohnout, David Koller, Petra Černocká, Walda Gang  a další.

Neděle 10. září

I v neděli se v 9 hodin otevřou brány litoměřického výstaviště s podzimním veletrhem Zahrady Čech pro kutily, zahrádkáře, chalupáře a vůbec milovníky přírody. V doprovodném programu se budou vyhlašovat výsledky soutěže o Křišťálové jablko, o největší cuketu, o nejzajímavější kuriozitu a novinku. Návštěvníky bude bavit Vladimír Hron. Otevřeno bude do 17 hodin a zítra se pokračuje.

Dny evropského dědictví nabídnou krom dalšího prohlídku zámeckého parku v Klášterci nad Ohří a sám hrabě Michael Oswald Thun vám povypráví o historii výklenkových kaplí. Zámek Velké Březno připravil speciální hrané kostýmované prohlídky s titulkem Oživený zámek. Letos si připomínáme 170. výročí narození předposledního majitele zámku Karla Marii Chotka, nadšeného fotografa a tucet jeho fotografií „oživne“.

Zámek Velké Březno

Zámecký park u Zahradního domu v Teplicích zve na oslavu společnosti Arkádie, která se stará o hendikepované děti i dospělé. Čeká vás divadlo, tvořivé dílničky, tanec, prodej výrobků chráněné dílny a od 15 hodin naváže koncert tzv. Malé Paříže – účinkují Big Band teplické konzervatoře, Mára Blue Trio a krom dalších i dva členové Čtyřtetu – Jiří Škorpík a Dušan Kollár.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem připravilo na nedělní 17. hodinu představení světoznámého muzikálu My Fair Lady – aneb jak chudá květinářka Líza nakonec ku štěstí došla. V titulní roli Karolína Herzinová, profesora Higginse hraje a zpívá Tomáš Christian Brázda a Petr Matuszek se představí v roli plukovníka Pickeringa.

A na závěr zveme na Mariánskou poutní slavnost v Krupce – ale od 13 hodin už to bude veskrze světská zábava – vystoupí šermíři, uvidíte létající dravce i kejklíře, zazpívají Tomáš Linka a Pavlína Jíšová, těšit se můžete i na prodejní stánky a pouťové atrakce.

Spustit audio