Většina odpadků po technoparty v Červeném Újezdě už je v pytlích - připravená na skládku

6. srpen 2015

Uvnitř i kolem areálu bývalého uprchlického tábora v Červeném Újezdě na Teplicku přibývá hromad pytlů s odpadem. Na místě ho nechaly zhruba čtyři tisíce lidí, kteří tam strávili čtyřdenní technoparty. Toho, že po sobě neuklidí, se obávaly starostky okolních obcí, které by pak musely sběr i odvoz odpadu zajistit.

Na silnici mezi Mukovem a Červeným Újezdem jsou podél cesty vidět skupinky pytlů, ve kterých jsou evidentně odpadky. I v areálu bývalého uprchlického tábora se uklízí, říká správce a hlídač v jedné osobě Luboš Větrovský.

„Úklid bude v areálu a bude uklizeno i do nejbližších vesnic, Červeného Újezda a do Mukova. Povinně to dělali lidi, kteří byli účastníci technoparty, ti udělali základní úklid. A doladění úklidu máme na starosti my. My to chceme udělat tak, aby vesnice byly spokojené. Kontejnery vozíme z Litvínova, pak se to pálí, my dostaneme potvrzení, že se to tak zlikvidovalo. Zatím jsme je odvezli čtyři, ale myslím, že jich ještě několik bude. Ten odpad není chemického charakteru, jsou tu tedy hodně PETlahve, kelímky...“

Jak Luboš Větrovský přiznává, překvapilo ho, že s ním zůstali uklízet i technaři. „Nečekal jsem to. Chodili za námi, jestli a s čím potřebujeme pomoct. I styl jednání? Naprosto v klidu a spíš ta iniciativa šla od nich.“

Červený Újezd - úklid po technoparty

Velkého množství lidí na jednom místě využili podle Luboše Větrovského i vandalové a zloději - vlámali se do opuštěných domů, kradli kabely nebo ničili zbylé zařízení bytů. Sami technaři se prý jako vandalové nechovali. U hromad s pytli odpadků je ale sem tam nějaký nábytek.

„Tuhle skříňku jsem si chtěl vzít na vrátnici a ona skončila tady. Byla krásná, prosklená. Brali si nábytek, jak se jim to hodilo. Ale neukradli ho a nerozbili. Jen ho prostě přemístili a nechali tady,“ vysvětluje Větrovský.

Pan Větrovský a pár jeho známých budou areál i okolí uklízet možná ještě pár dní. Pokud tady nakonec nějaké pytle s odpadem zbydou, budou se o ně muset postarat obce.

autor: hau
Spustit audio