Vesmír v roce 2003

5. leden 2003

Rozhovor "o tom, co se chystá" s ředitelem pražského Planetária a Štefánikovy hvězdárny, Marcelem Grünem.


Setkání sondy Galileo s Jupiterovým měsícem Io

V kosmu se stále něco nového děje a je v něm toho pořád dost a dost k objevování. Není proto divu, že do vesmíru vzlétají stále nové družice a sondy, neboť touha člověka po poznání je neukojitelná. Jaké vesmírné mise se chystají v roce 2003, na to jsme se zeptali našeho stálého spolupracovníka, Marcela Grüna.

Kdysi se říkávalo, že za vším je nutno vidět člověka. V kosmonautice to platí do jisté míry dodnes. Pilotované lety jsou ty nejnákladnější, nejsložitější, nejkomplikovanější, ale také přinášejí největší přínos civilizaci. Rok 2003 bude do značné míry rozcestím. Bude totiž nutné definitivně rozhodnout, zda pokračovat v neztenčené míře v budování Mezinárodní kosmické stanice ISS a jejím trvalém obývání kosmonautickou posádkou a zda také usilovat o to, aby byla dokončena, byť se skluzem, někdy kolem roku 2005 a nebo zda stavbu zhruba na rok přerušit, stanici zakonzervovat a pak se k ní opět vrátit. Pokud půjde všechno podle plánu, tak ke stanici odstartuje několik amerických space-shuttlů a bude pokračovat její výstavba. Současně se na ní také bude, vždy po čtvrt roce měnit posádka. Ke dvěma dávným partnerům při pilotovaných letech, tedy Rusku a USA se zcela jistě v tomto roce pokusí přidat Čína. Na počátek roku byl ohlášen poslední bezpilotní test její kosmické lodi Šen-čou IV a lze očekávat, pakliže dopadne úspěšně, že hned ten další start už bude pilotovaný. Dojde k němu patrně někdy v průběhu roku 2003. (Povídání s Marcelem Grünem jsme připravovali v čase předvánočním a nikdo z nás netušil, jak moc si Číňané se svou lodí Šen-čou IV pospíší. Raketu nakonec stihli do vesmíru vypustit ještě těsně před koncem loňského roku - 29. prosince. A zdá se, že s úspěchem. Pozn. autor.) Čína by se tak stala třetí kosmickou velmocí i v této oblasti a lze očekávat, že nezůstane u jediného letu. Čínským záměrem je vybudovat na oběžné dráze kolem Země malou, ale stálou orbitální stanici, která by mohla být partnerem pro mnohé další země, podobně jako bývala mezinárodní kosmická stanice Mir. A není vyloučeno, že Čína chce mít svou stanici i pro jednání o partnerství, týkající se Mezinárodní kosmické stanice ISS. To ukáže teprve budoucnost. V každém případě má čínská pilotovaná kosmonautika před sebou řadu cílů, z nichž tím v této chvíli nejvyšším je někdy na dobu kolem roku 2012 nebo 2015 plánované přistání Číňanů na Měsíci.

Čínské plány jsou do vzdáleného budoucna i pro rok 2003 jistě velmi ambiciózní. Mnohé lety do kosmického prostoru v tomto roce možná tolik ambiciózní nebudou, nicméně každý z nich docela určitě přinese něco nového.

Ano. Budou vypuštěny nové spojové družice mnoha zemí a národů, které až dosud tuto vymoženost neměly, bude pokračovat budování mezinárodní sítě družic pro telekomunikaci, přenos informací a internetu, pro navigaci pozemských lodí, letadel či automobilů, meteorologické předpovědi atd. Neměli bychom zapomenout ani na další krok České republiky do kosmického prostoru, ke kterému by mělo dojít v březnu roku 2003. Konečně totiž odstartuje ruskou raketou spolu s několika dalšími i česká družice Mimosa, na jejíž palubě bude jeden hlavní, ale velmi důležitý experiment: Macek - mikroakcelerometr Astronomického ústavu Akademie věd České republiky. Tento mikroakcelerometr se už chystá delší dobu a byl úspěšně vyzkoušen mimo jiné i na palubě amerického raketoplánu. A pakliže se osvědčí i na družici Mimosa, a já o tom nepochybuji, stane se pravděpodobně i součástí vybavení orbitální stanice ISS. Mezi menšími družicemi pro vědecký výzkum bude zcela určitě vévodit družice pro infračervený průzkum kosmického prostoru. Tato nová americká družice by měla se zpožděním startovat někdy kolem 15. dubna a zatím ještě nemá jiné jméno, než zkratku SIRTF. Jméno pro ní už sice vybráno bylo, v prosinci, ze zhruba sedmi tisíc návrhů, ale s jeho zveřejněním se čeká až na start družice do vesmíru. Jde o pětaosmdesáticentimetrový dalekohled, který bude zhruba dva a půl roku chlazen kapalným héliem. Tento dalekohled bude schopen registrovat tepelné záření, přicházející ze vzdáleného vesmíru. Dráha byla zvolena velmi nekonvenční - družice bude vlastně do jisté míry kosmickou sondou. Bude se totiž pohybovat po heliocentrické dráze, tedy kolem Slunce, ale ve vzdálenosti totožné se vzdáleností Země. Mohli bychom tedy říci, že bude naši Zemi následovat při její pouti kolem sluníčka.

To všechno jsou sondy a družice, které se budou pohybovat nedaleko Země. Na letošní rok je však ohlášena i řada startů do vzdálenějšího kosmického prostoru. K jednomu dojde dokonce už za týden.

12. ledna by měla konečně na svou dlouhou cestu odstartovat evropská kosmická sonda Rosetta, jejímž konečným cílem bude kometa Wirtanen. Tento program se připravuje celých 13 let za široké mezinárodní spolupráce. Sonda využije ke gravitačnímu urychlení planety Mars a Zemi, navštíví dvě malé planetky, Otawara a Siva a konečně 29. listopadu 2011 se přiblíží ke kometě Wirtanen. Bude s ní létat ve formaci a vyšle na povrch komety malé přístrojové pouzdro. Na 25. března letošního roku je naplánován start nové větší rakety Ariane-5 o nosnosti zhruba 10 tun. Na její palubě bude tentokrát několik družic, mimo jiné i malá kosmická sonda Smart-1, která zamíří k Měsíci. Cílem cesty je testování nových přístrojů, nového pohonu pro ovládání změny dráhy a samozřejmě i základní vědecký výzkum. V květnu budou mít hodně práce v Japonsku, protože by měla odstartovat kosmická sonda MUSES-C, první japonský pokus o let k malému tělesu sluneční soustavy, k planetce. Ta bude podrobně zkoumána a bude z ní odebrán vzorek. Sonda by se měla po několika letech vrátit a přistát se vzorkem materiálu zpátky na planetě Zemi.

Ještě jsme nemluvili o Marsu. I k němu budou jistě letos vyslány některé sondy.

Mars bude letos v srpnu nejblíže Zemi za posledních 73 000 let, což je rekord všech rekordů. Na toto období je připravena trojice startů. První bude evropský: raketou Sojuz-Fregat bude do vesmíru vynesena sonda Mars Expres. Nejmenuje se tak proto, že by byla nejrychlejší, ale proto, že byla v rekordně krátké době zkonstruována a postavena. Na cestu by se měla vydat 23. května a k cíli by měla dorazit v příštím roce. Pokud půjde všechno podle plánu, stane se umělou družicí Marsu a své pouzdro Beagle-2 vysadí na povrch rudé planety. Pouhý týden po sondě Mars Expres by měla k Marsu odstartovat další americká sonda, tentokrát s pohyblivým vozidlem o hmotnosti asi 180 kilogramů. Zhruba měsíc poté, někdy kolem 25. června, odstartuje další sonda s druhým, totožným vozidlem. Obě tyto sondy přistanou v průběhu ledna roku 2004, první někdy kolem 4. ledna, další 25. ledna. Vozidla budou sesunuta z přistávací plošiny a začnou se projíždět po povrchu Marsu. Zatím ještě nemají jméno. Má-li někdo z posluchačů šikovný nápad, může ho do 31. ledna dát vědět na adresu www.nametherovers.org. Stačí poslat návrh jména a stručné zdůvodnění. V té době už budeme také samozřejmě vědět, jak dopadla čtvrtá pracovní konference, která bude probíhat za několik dní v Pasadeně. Jednat se na ní bude i o tom, kde přesně by vozítka měla přistát. Neměl bych také zapomenout, že na cestě k Marsu je už dávno i japonská sonda Nozomi, která se v létě letošního roku ocitne opět zpátky u Země a technici se pokusí využít jejího posledního průletu k tomu, aby ji správně nasměrovali - sice se zpožděním, ale přeci jen k Marsu. Sonda Nozomi by se mohla stát další jeho umělou družicí a bude-li mít dostatečné zásoby pohonných látek pro korekční motory, mohla by ještě udělat kus vědecké práce.


Jedno z dvojice marsovských průzkumných vozidel

Japonci ale v letošním roce vyšlou svou sondu i k Měsíci. Co tam chtějí zkoumat?

Sonda by měla startovat někdy na podzim, měla by se stát umělou družicí Měsíce a měla by také uvolnit dva penetrátory, které mají šanci být prvním úspěšným zařízením svého druhu v kosmickém výzkumu. (Penetrace = pronikání. Za pomoci penetrátorů se například provádí tzv. penetrační sondování, při němž se zkušební tělísko zatlačí a nebo zarazí do horniny ve vrtu, čímž se zjišťují její vlastnosti. Pozn. autor.) Japonci penetrátory svého času na své náklady zkoušeli v USA a došli k závěru, že projekt je nutno přepracovat a proto také start družice odložili až na rok 2003. Američané si zkoušky nemohli dovolit a své penetrátory pod názvem Deep Space 2 vyslali k Marsu bez nich. Jak to dopadlo, na to si možná vzpomínáte; vyšetřovací komise později prohlásila, že projekt neměl být nikdy realizován. Na podzim by měla také do kosmického prostoru odstartovat první komerční sonda, jejímž cílem se také stane Měsíc. Sonda, kterou si nechala postavit firma Transorbital bude vybavena dvěma kamerami pro průzkum Měsíce. Snímky se pak samozřejmě budou prodávat, ale za poměrně slušnou cenu; především tu totiž jde o to, dát vědcům k dispozici nové poznatky, byť na komerční bázi. Poněkud diskutabilní je další poslání sondy. Na závěr své mise by totiž měla sonda narazit do měsíčního povrchu a dopravit tam vizitky a vzkazy pozemšťanů, které ovšem nikdo nikdy nebude číst.


Sonda Stardust

V kosmu se v současnosti nachází řada sond, které už tam jsou delší dobu, pracují, a v roce 2003 se s nimi bude dít něco zajímavého. O které sondy jde?

Především bych rád zdůraznil, že v létě dojde k manévru sondy Stardust, která v prostoru sluneční soustavy už delší dobu sbírá meziplanetární a mezihvězdný prach. Tentokrát půjde o to, nasměrovat ji definitivně tak, aby v lednu roku 2004 prolétla v blízkosti komety Wild-2 a nabrala prach i z jejího okolí. V lednu roku 2006 by měla sonda Stardust přistát se všemi zajímavými vzorky na povrchu Země. Obdobný úkol čeká sondu Genesis, která sbírá vzorky slunečního větru a exponované fólie by měla přivézt na Zemi už na podzim roku 2004. U Jupiteru pracuje od konce roku 1995 velmi pilná sonda Galileo. Navzdory tomu, že je vlastně těžce poškozená a že není plně rozevřená její směrovaná anténa pro přenos informací na Zemi, návštěva této sondy se stala revolučním zlomem ve zkoumání Jupiteru a dalších velkých planet, stejně jako jejich velkých měsíců. Mám tím na mysli třeba objev vody pod povrchem měsíce Európa a řadu dalších informací. I práce této sondy nicméně jednoho dne skončí a aby nelétala v prostoru kolem Jupiteru jen tak, plánuje se na 22. září roku 2003 ve 4:33 hod. světového času.její zánik vnořením do hustých vrstev Jupiterovy atmosféry. Galileo tak bude následovat přístrojové pouzdro, které se do ní vnořilo už na Mikuláše roku 1995 a měřilo až do hloubky zhruba 200 km pod viditelným povrchem Jupiteru.

V roce 2003 nás toho při průzkumu vesmíru čeká opravdu hodně.
Doufejme, že tam najdeme i to, co jsme nečekali.


Frederik Velinský

Obrázky NASA a ESA (3).

autoři: frv , Marcel Grün
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.