Vepřové pod peřinou

Ta peřina je z kysaného zelí!

Suroviny:

4 kotlety nebo plátky krkovice

1 cibule

100-150 g slaniny

olej nebo sádlo

1 sáček kysaného zelí nebo miska domácího

sůl

pepř

Postup:

  1. Plátky masa nařízneme v okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme.
  2. Cibuli nakrájíme nahrubo, půl slaniny nakrájíme na kostičky.
  3. Na tuku opečeme maso z obou stran, vyndáme na teplý talíř a na stejném tuku osmahneme cibuli a nakrájenou slaninu.
  4. Na dno pekáče dáme plátky z druhé poloviny slaniny, rozvrstvíme polovinu kysaného zelí, na ně položíme opečené maso a rovnoměrně na ně rozdělíme opečenou cibuli se slaninou a zakryjeme zbytkem zelí.
  5. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů, po deseti minutách stáhneme teplotu na 185-190 stupňů, pečeme asi půlhodiny a nakonec dopečeme bez zakrytí. Kontrolujeme, aby se jídlo nepřipálilo, v případě potřeby malinko podlijeme.
  6. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Poznámka: Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho předem studenou vodou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.