Vepřové pod peřinou
Ta peřina je z kysaného zelí!
Suroviny:
4 kotlety nebo plátky krkovice
1 cibule
100-150 g slaniny
olej nebo sádlo
1 sáček kysaného zelí nebo miska domácího
sůl
pepř
Postup:
- Plátky masa nařízneme v okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme.
- Cibuli nakrájíme nahrubo, půl slaniny nakrájíme na kostičky.
- Na tuku opečeme maso z obou stran, vyndáme na teplý talíř a na stejném tuku osmahneme cibuli a nakrájenou slaninu.
- Na dno pekáče dáme plátky z druhé poloviny slaniny, rozvrstvíme polovinu kysaného zelí, na ně položíme opečené maso a rovnoměrně na ně rozdělíme opečenou cibuli se slaninou a zakryjeme zbytkem zelí.
- Pekáč přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů, po deseti minutách stáhneme teplotu na 185-190 stupňů, pečeme asi půlhodiny a nakonec dopečeme bez zakrytí. Kontrolujeme, aby se jídlo nepřipálilo, v případě potřeby malinko podlijeme.
- Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho předem studenou vodou.
Související
-
Vepřová kýta podle babičky
Babička Boženy Němcové by to připravovala ještě jinak, neznala kečup ani sójovku…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.