Vepřové pod peřinou
Ta peřina je z kysaného zelí!
Suroviny:
4 kotlety nebo plátky krkovice
1 cibule
100-150 g slaniny
olej nebo sádlo
1 sáček kysaného zelí nebo miska domácího
sůl
pepř
Postup:
- Plátky masa nařízneme v okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme.
- Cibuli nakrájíme nahrubo, půl slaniny nakrájíme na kostičky.
- Na tuku opečeme maso z obou stran, vyndáme na teplý talíř a na stejném tuku osmahneme cibuli a nakrájenou slaninu.
- Na dno pekáče dáme plátky z druhé poloviny slaniny, rozvrstvíme polovinu kysaného zelí, na ně položíme opečené maso a rovnoměrně na ně rozdělíme opečenou cibuli se slaninou a zakryjeme zbytkem zelí.
- Pekáč přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů, po deseti minutách stáhneme teplotu na 185-190 stupňů, pečeme asi půlhodiny a nakonec dopečeme bez zakrytí. Kontrolujeme, aby se jídlo nepřipálilo, v případě potřeby malinko podlijeme.
- Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho předem studenou vodou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka