Vepřové pečené s pohankou
Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Volte raději světlou, ta tmavá je zpracovaná tepelně a část užitečných látek ztrácí.
- 300 g vepřového masa – může to být i ořez
- 150 g selského boku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, kmín
- 1 hrnek pohanky
Postup:
- Maso i selský bok nakrájíme na kostičky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky.
- V pekáčku promícháme maso s cibulí a česnekem, osolíme, okmínujeme, mírně podlijeme a v troubě pečeme zakryté 20 minut při 200 stupních, pak zmírníme na 150 stupňů a dopečeme do růžova. Průběžně hlídáme tekutinu, aby se maso nepřipálilo, v případě potřeby přidáme trošku horké vody. V závěru můžeme odklopit a dopéci.
- Pohanku připravíme podle návodu – je to stejný postup jako u rýže. Pohanku zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, můžeme přidat lžičku oleje, přivedeme k varu, pak oheň stáhneme a po 3-4 minutách zcela vypneme, kastrol zakryjeme utěrkou a necháme dojít. Prababičky dávaly kastrol s krátce povařenou rýží nebo pohankou pod peřinu.
Související
-
Pohanka – neprávem opomíjený všelék
Na území Česka lidé pěstovali pohanku, která je doma v Himálaji, od 12. století. Za svůj název vděčí Tatarům – pohanům, kteří ji sebou při svých nájezdech do Evropy vozili.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.