Vepřové pečené s pohankou
Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Volte raději světlou, ta tmavá je zpracovaná tepelně a část užitečných látek ztrácí.
Ingredience
- 300 g vepřového masa – může to být i ořez
- 150 g selského boku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, kmín
- 1 hrnek pohanky
Postup:
- Maso i selský bok nakrájíme na kostičky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky.
- V pekáčku promícháme maso s cibulí a česnekem, osolíme, okmínujeme, mírně podlijeme a v troubě pečeme zakryté 20 minut při 200 stupních, pak zmírníme na 150 stupňů a dopečeme do růžova. Průběžně hlídáme tekutinu, aby se maso nepřipálilo, v případě potřeby přidáme trošku horké vody. V závěru můžeme odklopit a dopéci.
- Pohanku připravíme podle návodu – je to stejný postup jako u rýže. Pohanku zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, můžeme přidat lžičku oleje, přivedeme k varu, pak oheň stáhneme a po 3-4 minutách zcela vypneme, kastrol zakryjeme utěrkou a necháme dojít. Prababičky dávaly kastrol s krátce povařenou rýží nebo pohankou pod peřinu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.