Vepřová líčka s kaší
Když neseženete líčka, připravte podobně třeba krkovici.
Ingredience
- 500-600 g masa
- 1 střední cibule
- 1 střední mrkev
- kousek celeru
- sklenka červeného vína
- sůl
- 5 celých pepřů
- 4 nová koření
- 1 bobkový list
- trošku tymiánu, případně i rozmarýnu
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- případně 1 lžička cukru
Postup:
- Maso přes noc marinujeme v červeném víně v chladu.
- Druhý den očistíme zeleninu a nakrájíme ji. Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Na rozehřátém tuku orestujeme maso ze všech stran, vyndáme ho na teplý talíř a na tuku opečeme nakrájenou zeleninu a cibuli, pak přidáme koření (ideálně zavázané v gáze nebo uzavřené ve speciální děrované nádobce – dobře poslouží např. čajítko), sůl a pro vyrovnání chuti můžeme přidat lžičku cukru, všechno osmahneme.
- Podlijeme vínem, ve kterém se maso marinovalo, přilijeme vodu a dusíme klidně i hodinu a půl do měkka.
- Měkké maso vyndáme, vylovíme koření a podle potřeby zahustíme hladkou moukou – někdy stačí jen rozmixovat zeleninu a šťáva je hustá dost. Podáváme s bramborovou kaší.
Související
-
Vepřové po znojemsku
Klasická znojemská je s hovězím masem, ale vepřová varianta má taky své kouzlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.