Velký Kosíř: Hora ohnivého draka

22. březen 2009

Nejvyšší vrchol Hané měří jen 442 metry. Protože je však nepřehlédnutelnou dominantou zdejší rovinaté krajiny, místní obyvatelé mu již od pravěku věnovali zvýšenou pozornost. Možná jej už tehdy opředli prvními pověstmi.

Jedna z těch novějších říká, že Velký Kosíř je vyhaslá sopka. Není to pravda; kopec je tvořen usazenou horninou. Zrodil se na dně prvohorního moře z úlomků starších hornin, které přinášely pravěké řeky. Svědectvím o minulosti Kosíře jsou četné zkameněliny mořských živočichů, staré skoro 400 milionů let, nalézané na jeho jihovýchodních svazích ve vrstvách tzv. čelechovických vápenců. Jde o typickou faunu korálových útesů - korály, ramenonožce, lilijice, plže, mlže, ježovky i trilobity. V okolí Kosíře se našly i sedimenty se zkamenělinami třetihorních ústřic.
Lidé se tu objevili už ve starší době kamenné a od těch časů zanechaly na Kosíři stopy snad všechny kultury pravěku. V období eneolitu, před necelými šesti tisíci lety, bylo dokonce na východním svahu Velkého Kosíře zbudováno hrazené výšinné sídliště. Porůznu se tu nacházejí eneolitická pohřebiště tvořená nízkými mohylami. Zdejším nejslavnějším nálezem je soška tzv. Kosířské venuše, objevená v roce 1972 na poli U tří dubů, a přičítaná známé kultuře s moravskou malovanou keramikou.
Jak už víme, vrch Kosíř je opředen mnoha legendami a pověstmi. Vznikl prý po vítězném boji Hanáků s čerty, kteří chtěli sedláky z úrodné Hané vyhnat. Rohatí byli vyzbrojeni balvany a Hanáci zase kosíři; nástroji na řezání slámy. Kopec vyrostl z největšího balvanu, kterým mrštil sám kníže pekel... Prý je v něm také ukrytý poklad. Této pověsti uvěřil jeden místní rolník, který v době poměrně nedávné rozstřílel trhavinou kámen zvaný Kobylí hlava při severním svahu Kosíře. Nebylo v něm nic.
Záhadology bude zajímat další tradovaná legenda, podle níž nad Kosířem létává ohnivý drak. Také se vypráví, že nad kopcem jednou zůstalo stát osamělé mračno, zatímco ostatní oblaka letěla dál. Z mračna vylétl blesk a strhla se bouřka.
Ufolog Vladimír Šiška uvádí v jedné ze svých knih příhodu, k níž mělo dojít v 18. století v Čechách pod Kosířem. Dcera pekaře, která nesla na zdejší zámek pečivo, prý u lesa potkala podivného malého človíčka. Ten jí sebral dva rohlíky, nakousl je a znechuceně zahodil. Poté zmizel v lese, za nímž se chvíli na to zvedla do vzduchu zářící koule a odlétla. Malou pekařku na zámku vyplísnili za chybějící rohlíky a ona o své příhodě vyprávěla faráři.
Že by "hanácký Mont Blanc", jak se mu také někdy říká, přitahoval i návštěvníky z kosmu nebo jiné dimenze? Spíš by se asi dalo věřit na pekařčin hlad a bujnou fantazii. Bůh ví, jak to bylo. A také malá pekařka.

Prameny:
FRANC, Josef: Naučnou stezkou přes bájnou hanáckou horu Velký Kosíř.
Naučná stezka Velký Kosíř
Přírodní park Velký Kosíř na Wikipedii
SKLENÁŘ, Karel - SKLENÁŘOVÁ, Zuzana - SLABINA, Miloslav: Encyklopedie pravěku v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha 2002, s. 319.
ŠIŠKA, Vladimír: Záhadné UFO. In: Lenková, Jitka a kolektiv: Velká kniha tajemství a záhad. Praha 2001, s. 56.
ŠVERDÍK, Michal: Velký Kosíř je vyhaslá sopka, učí chybně školáky.

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio