Velké firmy v Ústeckém kraji zatím nemají navzdory zhoršení epidemie potíže s fungováním

31. leden 2022 13:19

Velké firmy v Ústeckém kraji zatím fungují bez větších omezení i přes zhoršující se epidemickou situaci. Vyplývá to z vyjádření společností, které Český rozhlas oslovil. Část firem už dřív přijala preventivní opatření proti šíření nákazy. Ta zatím výrazněji nezkomplikovala ani veřejnou dopravu. Lidé se tak nemusí obávat toho, že by se nedostali autobusy nebo vlaky do práce a do škol.

Vedle městských hromadných doprav v Ústeckém kraji funguje bez komplikací i krajem objednávaná doprava, tedy zelené autobusy nebo meziměstské vlakové spoje.

„My doufáme, že jsme z nejhoršího venku. Vnímáme ty informace tak, že ta vlna by snad měla být v podstatě za námi. Přečkali jsme ji, doufejme, bez větších problémů, a teď to snad bude už jen lepší. Doufejme tedy, že nenastane ten černý scénář, o kterém se mluvilo, a že nebudeme muset některé spoje pro nedostatek řidičů či strojvedoucích škrtat,“ potvrdil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

ČEZ zatím zvládá pandemii koronaviru i silný vítr

Šířící se varianta omikron nedělá větší problémy ani u oslovených firem. Například Severočeské doly, které mají na 4500 zaměstnanců, mají v karanténě nebo v izolaci víc než 110 zaměstnanců. Provoz to ale podle mluvčího Lukáše Kopeckého nekomplikuje.

Potvrdila to také za skupinu ČEZ Soňa Holingerová: „Máme samozřejmě připravené i krizové scénáře, abychom vždy a za všech okolností zvládli zajistit bezproblémovou dodávku elektrické energie. Samozřejmě nám pomáhá také proočkovanost ČEZ, kde má alespoň druhou dávku 84 procent zaměstnanců, u zaměstnanců ze zvláště kritické infrastruktury je to pak 89 procent,“ shrnula Holingerová.

Problémem nebyl pro energetiky ani víkendový silný vítr. „V podstatě v průběhu této větrné kalamity, která o víkendu byla, jsme měli nasazen maximální počet našich pracovníků, pomáhali i subdodavatelé,“ uvedla Soňa Holingerová.

Výrazné komplikace neeviduje ani ústecká Spolchemie. Jak informoval její mluvčí Jan Charvát, oddělené směny měli už před povinným testováním.

Komplikaci provozu pak připustil Libor Sehnal z AGC Teplice, kde stoupají počty lidí s pozitivním testem – i tam ale zatím provoz výroby skla zvládají.

Zvyšující se počet pozitivních případů nákazy pak evidují i krajské nemocnice.

„Aktuálně je situace taková, že – byť nám počty zaměstnanců v karanténách a v neschopnostech narůstají, musíme reagovat tak, aby nebyla omezena zdravotní péče,“ doplnila mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související