Vedení Krásné Lípy zorganizovalo pro všechny své seniory starší 70 let hromadné očkování

1. duben 2021 14:21

1. dubna se na jediný den proměnil kulturní dům v Krásné Lípě na očkovací centrum. Město v něm organizovalo hromadné očkování proti koronaviru pro své obyvatele ve věku nad 70 let. Radnice ve spolupráci s komunitním centrem Kostka zajistila prostory i zdravotníky. Pro zájemce měli k dispozici 250 vakcín.

Příchozí hned u vchodu odbavuje nezávislá místostarostka Jana Drobečková. „Dobrá organizace, frčí to,“ pochvaluje si.

Administrativní část očkování obstarávají zaměstnanci města. „Zdravotní tým řeší pak to samotné očkování,“ dodává Drobečková.

Mobilní tým je pětičlenný. „Ta administrace je náročná, proto na ni vždy vezeme dva lidi. Pak máme lékařku a dvě sestry, které aplikují očkovací látku,“ upřesňuje zdravotní sestra Markéta Svobodová.

Naočkovaní lidé si pak sednou na 15 minut do velkého sálu v kulturním domě, kdyby se jim udělalo po vakcinaci nevolno.

„Myslím si, že určitě neumřelo tolik lidí z očkování jako bez něj,“ vysvětluje paní Růžena, proč se rozhodla nechat se dát oočkovat.

„Je mi 73 let a ještě tu chci nějakou dobu být,“ usmívá se Václav Veselý. Původně se k vakcinaci zaregistroval u svého praktického lékaře, ti ale vakcíny zatím nemají.

„Měli jsme štěstí, že jsme s tím mobilním týmem navázali spolupráci poté, co přijeli očkovat klienty do našeho domova s pečovatelskou službou,“ vysvětluje Romana Cupalová z komunitního centra Kostka, jak město přišlo k 250 vakcínám.

Kromě seniorů nechala Krásná Lípa naočkovat i učitele a pracovníky v sociálních službách.

Spustit audio

Související