Vedení Krásné Lípy zařídilo očkování proti covid-19 pro všechny své občany starší 70 let

25. březen 2021 14:48

Kulturní dům v Krásné Lípě se 1. dubna promění na očkovací centrum. V předsálí pomohou úředníci vyplnit seniorům informovaný souhlas, zdravotníci je tam i naočkují. Ve velkám sálu, kde je pódium i parket, mohou senioři po očkování zůstat na odpočinkových ostrůvcích, pro případ, že by se jim udělalo nevolno.

„Když je nějaká akce, vejde se sem 220 lidí. Je to největší prostor, který máme,“ dohlíží na přípravu židlí ve velkém sálu kulturního domu nezávislá místostarostka Jana Drobečková.

„Je tu i sociální zařízení, kdyby bylo potřeba,“ dodává nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář, proč padla volba na kulturní dům, coby očkovací centrum.

Očkovat seniory nad 70 let se chystají v Krásné Lípě první dubnový den.

„Tak jako všude se všichni potýkají především s nedostatkem vakcín. My jsme se pokusili jít tomu očkování trochu naproti – podařilo se nám domluvit, že sem přijede ten mobilní očkovací tým, který nám pomůže – teď už proočkovat tu druhou kategorii, které se postupně věnujeme,“ vysvětluje Kolář.

„Je to očkovací tým z Ústí nad Labem, zajistila to pro nás naše příspěvková organizace Kostka. Mají pro nás nachystáno 250 vakcín,“ upřesňuje ještě místostarostka.

Krásná Lípa už se o své nejstarší seniory postarala

Město tak mohlo nabídnout očkování seniorům nad 70 let, ty o 10 let starší už mají všechny naočkované.

„Tu skupinu seniorů starších 80 let zítra dokončíme – jedeme už s poslední skupinou na druhou dávku,“ dodává Kolář.

Velká očkovací akce pro seniory nad 70 let se týká zhruba 300 lidí. Ti se mohou k očkování v kulturním domě přihlásit do pondělí 29. března na radnici.

„Původní dohoda byla, že bychom neměli registrovat zájemce o očkování, kteří se registrují u svých praktiků. Lékaři nám ale volali, že ty vakcíny mít nebudou, takže by byli rádi, kdybychom přibrali i ty jejich zaregistrované pacienty,“ vysvětluje krásnolipský starosta.

„Už máme přihlášeno před 150 osob,“ doplňuje ho místostarostka Jana Drobečková.

Osamělým nebo méně pohyblivým seniorům pomohou dostat se do provizorního očkovacího centra krásnolipští hasiči. Kdyby pár kusů z celkového počtu vakcín zbylo, chce město nechat naočkovat hlavně učitele.

Spustit audio

Související