Krásná Lípa na Děčínsku se stala dočasně univerzitním městem

29. březen 2021 12:13

Krásná Lípa na Děčínsku se stala „univerzitním městem“. Půjčila totiž prostory ve svém kulturním domě dvěma vysokoškolským učitelům, kteří přednášejí na Univerzitě Karlově. Ti teď odtamtud mohou pohodlné vést on-line přednášky.

Manželé Valentovi tráví na chalupě v Dlouhém dole už několik týdnů. Jsou tu spokojení, jediným problémem je signál.

„Tady téměř není signál. Je to tady s tou komunikací obtížné, nebo vůbec se zavedením internetu,“ krčí rameny Hana Valentová, která vyučuje na katedře psychologie na pedagogické fakultě univerzity Karlovy.

„Máme možnost volby, jak to dělat. Můžeme ty přednášky nahrát, nebo dělat komentované prezentace, ale já jsem pro to, a tady to je díky panu starostovi možné, že můžeme přímo v čase té výuky dělat celou přednášku online,“ vysvětluje psycholožka.

„Ta vstřícnost ze strany vedení města nás překvapila,“ přiznává Martin Valenta, který pracuje na fakultě sociálních věd té samé univerzity. „Samozřejmě jsme zvažovali, zda sem jet, nebo ne – kdyby nebyla možnost online vysílání, tak bychom sem v podstatě nemohli,“ dodává.

Vedení Krásné Lípy: Proč bychom nepomohli, když můžeme

Doktor Valenta těsně před lockdownem oslovil e-mailem starostu města Jana Koláře, zda by nemohl pomoci oběma doktorům s připojením právě kvůli práci.

„Pan starosta byl úplně výborný. Přímo i zavolal, že těch variant je víc – například nějaká zasedací síň na úřadě, nebo objekt kina, kde teď bude to očkování. Nakonec to padlo na to kino, a je to super – pro mě je to pomalu lepší vysílání než z Prahy,“ usmívá se Martin Valenta.

Nezávislý starosta Jan Kolář pomohl mladým doktorům rád. „Řekl bych, že je to i společensky významné to umožnit, když můžeme. Proč bychom nevyšli vstříc?“ shrnuje.

Manželé Valentovi tak mohou díky vstřícnosti města zůstat se svými dvěma dětmi na chalupě a přitom neztratit kontakt se svými studenty – místo toho, aby trávili lockdown zavření v Praze v paneláku.

Spustit audio

Související