Vedení Hřenska na Děčínsku neví, kdy bude moci pustit turisty na lodičky do soutěsek. Požádalo o instrukce ministerstvo

10. květen 2020 11:34

Radnice v Hřensku na Děčínsku neví, za jakých podmínek může obnovit provoz největší lokální turistické atrakce, jakou je plavba na lodičkách v soutěskách řeky Kamenice. Zatímco vláda od 11. května povolila akce do 100 lidí a otevřít můžou třeba galerie a muzea, lodičky v Hřensku zatím nevyjedou.

Pro letošní sezonu si obec pro návštěvníky připravila několik novinek a letos poprvé by se mohly převoznického bidla v soutěskách chopit 2 ženy.

„Původně jsme chtěli sezónu zahájit 28. března,“ říká starosta Zdeněk Pánek. „Už bychom byli rádi, aby se tato situace změnila v náš prospěch,“ naráží na obrovské ztráty, kterými obec kvůli odstávce lodiček trpí.

„Když jsem se podíval na loňský rok, příjmy, které jsme měli, tak můžu říct, že k 30. dubnu, to máte za měsíc a půl, tratíme 2,5 milionu korun,“ konstatuje Zdeněk Pánek.

Loni prošlo soutěskami ve stejnou dobu 35 tisíc lidí. Obec by ráda atrakci zprovoznila. Uvolňování od 11. května se jich ale podle Pánka netýkají. Lidé totiž musejí na lodičkách sedět těsně vedle sebe.

„Na lodičce sedí celkem 26 návštěvníků a my jsme původně chtěli, že bychom to udělali na 13 nebo i 10 lidí.“

Obec se tedy obrátila na ministerstvo zdravotnictví o jasné instrukce, za jakých podmínek může lodičky v Edmundově a Divoké soutěsce zpřístupnit veřejnosti. Na odpověď zatím čeká.

Na začátku května to bylo 130 let od zahájení plavby na Edmundově soutěsce. Obec chce výročí oslavit v září.

 

 

Spustit audio

Související