Vedení Děčína přiznalo basketbalovému klubu mimořádnou dotaci. Vzbudilo to vlnu nevole

28. červen 2019

Vlnu nevole na sociálních sítích vzbudilo doporučení radních přiznat dvoumilionovou dotaci děčínskému basketbalovému klubu. Lidé kritizují, že je tento sport ve městě neúměrně preferovaný a opatření je nesystémové.

Vedení klubu poukazuje na fakt, že o milion korun přišlo kvůli administrativním změnám, a že částka stabilizuje jediný prvoligový sport v Děčíně.

„Nejsme žádní darmožrouti. Peníze jsou domluvené s vedením města. Museli jsme dokazovat, proč bychom je měli dostat. Nejsou z peněz, které bychom brali ostatním sportovcům – naopak chceme, aby sort v Děčíně dostal víc peněz obecně, nejenom my,“ vysvětluje generální manažer klubu Lukáš Houser.

„Na celé věci mi vadí to, že jde o naprosto nesystémové opatření. Současná koalice má v programu, že bude systémově a strategicky podporovat děti a mládež, a toto opatření jde mimo mládež,“ vysvětluje svůj negativní postoj k rozhodnutí radních Jiří Zdobinský, děčínský opoziční zastupitel za Piráty.

Naopak pro hlasoval například zastupitel Martin Pošta z hnutí Volba pro Děčín.

„Nepovažuji to za navýšení rozpočtu, ale za nahrazení určitého výpadku, který nastal formální změnou právní subjektivity, kdy k tomu klubu nejdou finance z pronájmu té haly, ale jdou městu. To je zhruba milion korun. Pro mě to bylo dlouhé rozhodování, protože platí princip ne úplně veřejně podporovat profesionální sport, ale pokud se podíváme na realitu, tak jak má ten klub konkurovat jiným městům, kde je ten princip také porušován,“ shrnul Pošta.

Město už v tuto chvíli spolupracuje s klubem na obměně vedení tak, aby mělo větší kontrolu nad hospodařením i vedením klubu.

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související