Vedení České Kamenice vidí v rozvoji cestovního ruchu budoucnost města – investuje proto do něj miliony korun

10. srpen 2021 12:39

Česká Kamenice na Děčínsku se rozhodla letos investovat do cestovního ruchu miliony korun. Jeho rozvoj je pro město podle jeho vedení velmi důležitý – poskytuje totiž pracovní příležitosti pro tamní podnikatele. Kromě zvelebení atraktivních míst rozšířila Česká Kamenice kulturní program pro obyvatele a návštěvníky.

V nově opraveném infocentru na náměstí České Kamenice má právě napilno Libuše Janáková.

„Chodí hodně turistů, v červenci mnohem víc než v červnu. I ty tržby jsou jednou takové. Zahraničních turistů je ale málo, to se s předchozími roky vůbec nedá srovnat,“ shrnuje Janáková.

Radnice v České Kamenici

Koncem prázdnin ale turistická sezóna ve městě nekončí. Nezávislý starosta Jan Papajanovský a vypočítává, co všechno letos město stihlo pro turisty přichystat: „Opravili jsme vyhlídku Ponorka a vyhlídku Jehla – obě prošly kompletní rekonstrukcí po více než 100 letech. Jsou na nich i sčítače, které nám posílají přes internet data do systému každý den, abychom viděli, jestli na ta místa, která rekonstruujeme a zkrášlujeme, opravdu přicházejí turisté ve větším množství.“

Budoucností České Kamenice je podle jejího vedení turistický ruch

Česká Kamenice se do cestovního ruchu rozhodla investovat násobně víc peněz, než tomu bylo v minulých letech.

„Letos investujeme do turistického ruchu kolem 5 milionů korun, přičemž polovina těch peněz nám plyne z nějaké dotace. Investujeme tedy podstatně víc – loni jsme investovali jen kolem 500 tisíc korun, takže se nám to tímto projektem zvedlo na desetinásobek,“ doplňuje Papajanovský.

Podle něj je právě rozvoj cestovního ruchu pro malé pětitisícové městečko důležitý. „Vzhledem k tomu, že tady už asi nikdo žádnou velkou průmyslovou zónu nevybuduje, tak potřebujeme, aby se tu měli jak uživit,“ myslí si Papajanovský.

Ještě letos by měl být v městském lesoparku obnovený park miniatur Mlýnky, který v místě kdysi dávno stával.

Česká Kamenice navíc chystá od konce srpna do konce září víkendový mezinárodní hudební festival.

Spustit audio

Související