V České Kamenici plánují výstavbu komunitního domu pro seniory. Mohla by tam vzniknout i mateřská škola

25. březen 2021 12:11

Zajímavé propojení nejstarší a nejmladší generace plánují v České Kamenici na Děčínsku. Vyrůst by tam měl komunitní dům pro seniory, jehož součástí by se mohla stát mateřská škola. Město chce tři budovy postavit na místě dnes už zbourané továrny.

S myšlenkou na propojování generací v České Kamenici přišli architekti, kterým město zadalo zpracování studie na výstavbu komunitního domu pro seniory na místě, kde stávala továrna Benar.

Navrhli, že by na místě mohly vyrůst hned tři domy, které by sloužily zejména pro seniory.

„Ty jednotlivé domy mohou plnit různé funkce. U jednoho z nich počítáme, že by to mohl být klasický domov pro seniory, u druhého bytový dům. S tím, že ten klasický domov pro seniory bude pořád ten komunitní domov pro seniory, ne zařízení nemocničního typu. Každý ten senior tam bude mít svůj vlastní byt a několik z těch bytů bude mít pak dohromady společenskou místnost/jídelnu,“ vysvětluje nezávislý starosta Jan Papajanovský.

Senioři bývají často osamělí. To by mohly komunitní domy změnit

Architekti vycházeli z toho, že se senioři často cítí osamělí. Tady by se mohli zajít podívat ven, jak si děti hrají, nebo si posedět před domem na lavičkách.

Město počítá i s rozsáhlými úpravami kolem budoucích komunitních domů. Například jedna stávající ulice úplně zmizí a místo ní vznikne nová. V jednom z domů by mohlo být také komerční bydlení.

Teď je celý projekt těsně před žádostí o stavební povolení. Až ho bude radnice mít, požádá o dotace. Pokud peníze získá, což bude jasné v druhé polovině letošního roku, mohlo by se začít stavět v příštím roce.

Celkově vyjde nové komunitní centrum pro seniory na zhruba 70 milionů korun.

Spustit audio

Související