Vědci mohou lépe sledovat pohyb vlků v Českém Švýcarsku. Dva z nich totiž nosí monitorovací obojek

2. listopad 2022 15:19

Vlkům se v národním parku České Švýcarsko daří. Alespoň to potvrzují záběry z fotopastí umístěných v chráněné oblasti. Letos se na nich objevilo hned šest vlčích mláďat. Loni vyvedla stejná smečka jen tři štěňata. Navíc se vědcům podařilo na území Šluknovského výběžku odchytit dvě dospělá zvířata, kterým nasadili obojek. Mohou tak sledovat pohyb i životní styl těchto predátorů.

„Teď jsme mezi Doubicí a Kyjovem. Kontrolujeme fotopast, kterou už tu máme řadu let. Je na místě, kudy vlci pravidelně procházejí a kde si to značkují. Kříží se tu teritoria dvou smeček – u jedné z nich se letos potvrdila i reprodukce,“ vysvětluje Lukáš Žák z České zemědělské univerzity.

Kromě toho už mají vědci skoro půl roku možnost sledovat pohyb jednoho ze zvířat z kyjovské smečky. „Máme tam jednoho vlka s obojkem, takže máme velmi zajímavá data,“ pochvaluje si Žák. Na začátku roku se pak výzkumníkům podařilo odchytit i jednu fenu z přeshraniční smečky Hohwald.

Vědci tak mají po dva roky velmi dobrou příležitost poznávat díky datům z obojků, kde se zvířata pohybují, kdy odpočívají, loví a jak vedle sebe obě smečky žijí.

Spustit audio

Související