V národním parku České Švýcarsko se letos narodila první vlčí mláďata. Nafilmoval je turista

19. říjen 2021 13:57

V národním parku České Švýcarsko se podařilo potvrdit úspěšné vyvedení mláďat vlků. Je to poprvé od doby, kdy se tyto šelmy do Šluknovského výběžku vrátily.

Na území Českého Švýcarska se pohybují dohromady čtyři smečky, jejich teritoria zasahují i do Saska.

Tři vlčata zachytila fotopast vědců z České zemědělské univerzity, navíc je natočil i jeden z návštěvníků parku.

Malá vlčata potkal turista při tom, jak přecházela přes cestu. Protože byla zvědavá, jako každé jiné mládě, a plachost u nich přichází až s věkem, podařilo se je celkem pohodlně natočit na mobil. První důkaz, že se vlci na území parku rozmnožují, vydala už v létě fotopast vědců z České zemědělské univerzity.

„Fotopast zachytila tři vlčata, ta se pravidelně na fotopastech objevují až do současnosti,“ potvrdil Lukáš Žák z projektu OWADIS, který se monitoringu vlků na našem území dlouhodobě věnuje.

Poslednícho vlka v Českém Švýcarsku zastřelili před 265 lety. Teď se sem tyto šelmy vrací

„Je to první doložená reprodukce vlků na území národního parku České Švýcarsko. Poslední vlk byl u České Kamenice zastřelen v roce 1756,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov.

Vlci se na území národního parku začali vyskytovat v roce 2016, kdy bylo teritoriem dvou sousedících smeček. Letos se ale jádro jedné smeky do parku přesunulo.

Za pět let si chovatelé hospodářských zvířat ve Šluknovském výběžku na přítomnost těchto vrcholových predátorů většinou zvykli. Mnozí z nich si kvůli nim svá stáda dobře zabezpečili – ohradníkem a ovčáckým psem. Ti pak se šelmami obvykle problém nemívají.

Související