Ve Wieserově domě v Terezíně začíná výstava o hladomoru na Ukrajině ve 20. století

27. červenec 2023 15:14

Ve Wieserově domě v Terezíně na Litoměřicku začíná výstava připomínající tragické události ukrajinského hladomoru v letech 1932–1933. Téma připravili a zpracovali historici z Centra studií genocid.

„Výstava Hladomor a opětovná genocida popisuje jednu z nejtragičtějších událostí 20. století – stalinský hladomor na Ukrajině. Autorem výstavy je Muzeum hladomoru v Kyjevě, které ji i v těch válečných podmínkách připravilo ve spolupráci s polským Muzeem polských dějin,“ přibližuje ředitel Centra studií genocid Šimon Krbec.

Návštěvníci se dozvědí nejen to, jak vlastně na Ukrajině k takzvanému holodomoru, při kterém stalinský aparát zavraždil až sedm milionů ukrajinským mužů, žen a dětí, došlo. Výstava se věnuje i popírání této genocidy a přesahu této tragédie do současnosti.

„Výstava ukazuje i paralely mezi stalinskou politikou a současnou ruskou agresí proti Ukrajině. K vidění jsou i další aspekty – jako například snaha současného ruského vedení vyvolat zamezením vývozu ukrajinského obilí hladomor – ne tedy už na ukrajinském území, ale v mezinárodním měřítku,“ dodává Krbec.

Spustit audio

Související