Ve Varnsdorfu už po devatenácté zkoušeli, jestli místní kopec rychleji zvládne chodec nebo cyklista

26. červenec 2020 08:09

Je rychlejší běžec s drobným náskokem nebo cyklista na starém půjčeném kole? To se před devatenácti lety pokusili zjistit dva kamarádi z Varnsdorfu. A vsadili se.

„Šlo o to, zda běžec, který dostal pět minut náskok, bude rychlejší nebo pomalejší než cyklista, který jel na starém půjčeném kole,“ vysvětlil Josef Sivčo, jeden z dvojice zakladatelů akce. Běžec tehdy vyhrál.

Z původní sázky se postupně stal každoroční recesistický závod do kopce. Ten poslední se jel a běžel o víkendu (25. 7.) Na start se na okraji města postavila dvacítka běžců a pět minut po nich vyjela padesátka jezdců kolech. Před sebou měli čtyři kilometry strmého stoupání.

Jde o recesistický závod, proto Miroslav Štěbra, který Kolobjehu letos usedl na kolo ve vcházkovém obleku a obuvi, s kravatou a slamákem. Šlapal na bicyklu z poválečné doby.

Také mezi běžci se objevilo několik kostýmů. Pozornost zaujala dívka převlečená za sochu Svobody, s pochodní v ruce.

Původně akce recesistů se mění ve sportovní. Můžou za to cyklisté v přiléhavých barevných dresech, na silničních kolech, míní Rudolf Sladkovský, v jehož restauraci se akce odehrává, jim přezývá žiletkáři. „Berou to příliš vážně, měří si čas a tak.“ Dodal, že kvůli tomu změnili i oceňování nejlepších. Odměnu mají pro všechny...

Na začátku soutěže Kolobjehu stála sázka dvou mužů - Josefa Sivča a Miroslava Štěbry
Spustit audio

Související