Ve skále pod glorietem zámku v Děčíně je zřejmě dosud neobjevená chodba

9. prosinec 2020 08:00

Neobvyklý nález se podařil při zpevňování skalního masivu, na kterém stojí gloriet zámku v Děčíně. Když stavební dělníci skálu navrtali, aby ji mohli zpevnit, zajel dlouhý vrták do prázdného prostoru. Speciální kamera pak ukázala, že se pod glorietem nachází dutina o velikosti několika metrů čtverečných, v ní objevila kamera i několik předmětů.

„Tady děláme tu injektáž. Když firma potřebovala zahloubit vrt, tak se jim najednou vrták probořil do volného prostoru. Práce se zastavily a okamžitě se volalo měření – s kamerou a georadarem, který potvrdil existenci dutiny,“ vysvětluje ředitelka děčínského zámku Miroslava Poskočilová.

Pod skálou, na které gloriet sedí, stojí Rudolf Tengler s laserovým zaměřovačem. Právě on se minulý týden do dutiny speciální kamerou podíval.

„Je vidět, podle té kamery, že tam je, přibližně, nějaké zakončení chodby, široké zhruba tak 80 centimetrů, možná metr,“ vypravuje, zatímco ukazuje na skále, v jakých místech asi přibližně dutina je.

„Ta chodba z toho místa navrtání pokračuje pouze jedním směrem a je tak dlouhá, že na její konec kamera nedohlédne,“ dodává Tengler.

„Jsou domněnky, ze kterých můžeme vycházet. Buď to mohla být součást bývalého opevnění, Dlouhé jízdy, nebo sklepní prostory obytných domů,“ vysvětluje ředitelka zámku a dodává: „Překvapilo nás to. Mysleli jsme si, že už jsou ty prostory více probádané.“

Měření ukáže, jak přesně vysoko chodba je a kde ústí. Prostor se podařilo objevit při běžné údržbě skal, kterou zadalo město.

Stavební firma se místu prozatím vyhýbá a pracuje na druhé straně. Co bude s chodbou dál, to bude jasnější po georadarovém měření.

Spustit audio

Související