Oprava glorietu v  Růžové zahradě děčínského zámku přinesla spoustu překvapivých nálezů

7. srpen 2020

Barokní gloriet v Růžové zahradě děčínského zámku prochází rozsáhlou opravou. Altán, kde se rádi fotí turisté i svatebčané, byl ve velmi špatném stavu. Na stavební práce dohlíží i archeologové, na které od začátku prací čekalo několik překvapení.

„Během stavebních prací se po odkrytí té terasy odhalil původní barokní bazén, který byl součástí rozsáhlého vodního systému,“ vysvětluje architekt Tomáš Efler.

Před začátkem prací tu byly položené pískovcové dlaždice, po jejich odkrytí se ukázaly stěny z pískovce, které naznačují, jak bazén vypadal.

Nález bazénu architekty překvapil, opravený gloriet bude využívat jeho odvodnění. Bazén ale nebyl jediným překvapením, který stavba skrývala – pod glorietem byl ve skále vytesaný rezervoár na vodu.

„Našli jsme tam například zbytky starých barokních architektonických článků, našla se řada drobných nálezů – hmoždíře, malá slavnostní děla nebo zbytky mušlí.“

Kromě překvapivých archeologických nálezů byla oprava glorietu také velkou logistickou výzvou – zejména samotná střecha kamenného pavilonu, vážící několik desítek tun.

Oprava glorietu v Růžové zahradě děčínského zámku

Po opravě samotné stavby přijdou na řadu sochy. „Tři originály soch se budou vracet sem, na tzv. balustrádu, zbylé originály budou vystaveny v salla terena,“ dodává Efler.Celkově vyjde oprava glorietu a restaurování soch na 13 milionů korun.

Návštěvníci se do zrekonstruované části Růžové zahrady podívají znovu za zhruba 2 roky, teď je pro ně přístupná jen přední část se záhony kvetoucích růží.

Spustit audio

Související