Vánoční štola podle Boženy Tompichové

Je to pracné, ale nahradí krabici cukroví…

Suroviny:

600 g hladké mouky

250 g másla

60 g droždí

80 g cukru

asi 2 dl mléka

sáček vanilkového cukru

půl lžičky soli

nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu

200 g rozinek

150 g spařených oloupaných mandlí

150 g kandovaného ovoce

asi 2-3  lžíce rumu

máslo na potření

2 lžíce pískového cukru

moučkový cukr

případně marcipán

Postup:

  1. Předem namočíme rozinky do rumu.
  2. Z trochu vlažného mléka, špetky cukru a droždí připravíme kvásek.
  3. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, trošku soli, rozehřáté (ale ne horké) máslo, vlažné mléko a nakonec kvásek.
  4. Vypracujeme tužší těsto, zapracujeme do něj kandované ovoce, rozinky i s rumem a nakrájené mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
  5. Vykynuté těsto znovu propracujeme a dáme ještě jednou kynout.
  6. Na pomoučeném válu pak z těsta upravíme ovál, doprostřed vložíme váleček z marcipánu a těsto přeložíme po delší straně. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, ještě chvilku necháme kynout a pak dáme do středně vyhřáté trouby péci. Trvá to asi hodinu, špejlí zkusíme propečenost.
  7. Upečenou štolu hned za horka potřeme rozpuštěným máslem, do kterého jsme předem vmíchali 2 lžíce cukru. Necháme zchladnout a pak bohatě pocukrujeme cukrem moučkou. Zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet – alespoň týden.