Vánoční štola podle Boženy Tompichové
Je to pracné, ale nahradí krabici cukroví…
Suroviny:
600 g hladké mouky
250 g másla
60 g droždí
80 g cukru
asi 2 dl mléka
sáček vanilkového cukru
půl lžičky soli
nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu
200 g rozinek
150 g spařených oloupaných mandlí
150 g kandovaného ovoce
asi 2-3 lžíce rumu
máslo na potření
2 lžíce pískového cukru
moučkový cukr
případně marcipán
Postup:
- Předem namočíme rozinky do rumu.
- Z trochu vlažného mléka, špetky cukru a droždí připravíme kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, trošku soli, rozehřáté (ale ne horké) máslo, vlažné mléko a nakonec kvásek.
- Vypracujeme tužší těsto, zapracujeme do něj kandované ovoce, rozinky i s rumem a nakrájené mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
- Vykynuté těsto znovu propracujeme a dáme ještě jednou kynout.
- Na pomoučeném válu pak z těsta upravíme ovál, doprostřed vložíme váleček z marcipánu a těsto přeložíme po delší straně. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, ještě chvilku necháme kynout a pak dáme do středně vyhřáté trouby péci. Trvá to asi hodinu, špejlí zkusíme propečenost.
- Upečenou štolu hned za horka potřeme rozpuštěným máslem, do kterého jsme předem vmíchali 2 lžíce cukru. Necháme zchladnout a pak bohatě pocukrujeme cukrem moučkou. Zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet – alespoň týden.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.