Valašský frgál

500 g polohrubé mouky , 2 žloutky , 1 máslo, 80 g moučkového cukru, 250 ml teplého mléka, 3-4 dkg droždí, 1 lžička soli, lžička citrónové kůry. Z droždí, trocha cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, cukr a žloutky, k tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout 2-3 hodiny. Potom ho rozválíme na vymazaném plechu aby měl 30-35 cm a uděláme si kruh. Okraj frgálu necháme trochu vyšší aby nevytékala náplň. Tvarohová náplň: Na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr, 5dkg tuku, 2 tvarohy, 2 žloutky a rozinky (můžeme je namočit v rumu). Nakonec koláč posypeme drobenkou, necháme ještě 10 minut kynout a upečeme ho ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Po upečení ho necháme vychladnout, omastíme ho a pokapeme rozpuštěným máslem.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.