Václav Toužimský – autor ikonické fotografie z 21. srpna 1968 v Liberci

Pořídil ikonický snímek sovětského tanku zakusujícího se do podloubí domu na libereckém náměstí. Předtím také fotil kosmonauty Jurie Gagarina a Valentinu Těreškovovou, ale tohle bylo autentické. Liberecký rodák, fotograf Václav Toužimský, zvěčnil okamžik, podle kterého v roce 1968 v cizině pochopili, co se u nás ve skutečnosti děje.

Václav Toužimský se narodil v roce 1935. V Hradci Králové vystudoval s vyznamenáním fotochemickou školu a začal pracovat v liberecké Fotocentrále.

Celý život fotografoval ve školách, školkách, podnicích i na svatbách. Zvěčnil také výstavbu Ještědu, budování sídlišť i proměny Liberce po roce 1989.

Svou nejslavnější fotografii pořídil 21. srpna 1968. Všiml si, že jeden z tanků jede příliš vlevo. Když narazil do domu, zmačkl spoušť. Trosky tehdy zabily dva lidi.

Snímek se brzy dostal do zahraničí. Někteří lidé ho tam falešně vydávali za svůj. Státní bezpečnost ale skutečného autora brzy vypátrala a Toužimskému byly v roce 1969 negativy zabaveny.

Nějaký čas potom nemohl fotit ve školách ani vítání občánků. Období normalizace však prožil v klidu a bez pracovních omezení.

Za své fotografie získal Václav Toužimský několik ocenění od Libereckého kraje i města Liberec.

autor: Milan Knotek
Spustit audio