V Žatci začal lidem sloužit moderní sběrný dvůr

14. březen 2019

Nový sběrný dvůr na tříděný odpad slouží od prvního března lidem v Žatci. Každý den do jeho prostor přijede vyložit odpad kolem 40 až 50 aut. Za dva týdny ho využily už stovky obyvatel města.

„Přivezl jsem část tříděného odpadu, plast, papír, sklo. A tři pytle komunálního odpadu po vyklízení garáže z rodinného domu. Určitě je tento dvůr lepší než ten starý. Je to lepší než vozit odpad někam k lesu. Je to praktická věc,“ hodnotí nový dvůr Karel Kopecký.

Nový sběrný dvůr u teplárny v Perči asi dva kilometry za městem slouží lidem od 1. března. V areálu je přibližně 50 kontejnerů různých velikostí a s různými barvami. Stojí ve třech řadách. Některé jsou celé uzavřené, některé mají drátěná dvířka.

„Tady máte kovy, támhle bioodpad, potom je dřevo, ostatní odpad, pneumatiky bez ráfků... Šedé kontejnery na oleje, další na úsporné žárovky a zářivky, taky na autobaterie, ledničky, pračky, televize, monitory,“ vysvětluje pracovník sběrného dvora Vladimír Šůs.

Nový sběrný dvůr je v provozu dva týdny

Obyvatelé Žatce tam mohou odkládat odpady bezplatně. Zájem mezi lidmi je velký.

„Bylo tady přibližně přes 600 občanů. Přivážejí papír, plast, elektro, dřevo, objemný odpad a bioodpad ze zahrádek. Je to různé, podle toho jak který den,“ říká Lenka Vaňousková, která v recepci zapisuje návštěvníky.

Vybudování nového sběrného dvora trvalo rok a stálo přes 22 milionů korun.

Město Žatec se třídění odpadu věnuje, nedávno uvedlo do provozu i několik podzemních kontejnerů a také tzv. „chytré“ koše, které samy přes internet i přímo na místě signalizují, kdy jsou plné, a že se musí vyprázdnit. Zatím je to přibližně jednou za týden.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související