Oprava Mederova domu v Žatci začala. Potrvá zhruba 2 roky

8. březen 2019 09:10

Na náměstí 5. května v Žatci začaly práce na záchraně historické památky – Mederova domu. Objekt pochází ze středověku, obnově předcházely víc než 2 roky příprav.

Mederův dům je jedna z nejhodnotnějších, a také nejohroženějších památek v Ústeckém kraji. Takhle to píše velká cedule na zdi domu, který stavební firma teď zachraňuje.

Když do něj stavebníci letos v lednu přišli poprvé, našli na místě les.

„Téměř celé to bylo zarostlé zelení. Metrové zásypy, kameny, hlína, zbořenina. Vše se muselo uklidit, odvozit, aby mohly začít stavební práce. Zajímavé je, že jsou tady dochované trámy ze 14. století. Dokonce je tady i středověká zeď. Plánované je to, co se rozebralo, zas ukázat návštěvníkům,“ popisuje stavbyvedoucí Jaroslav Kudláček.

V celé spodní části bude vytvořeno zajímavé muzeum pro ty, kteří si budou chtít prohlédnout, jak vypadal kus středověku i celá oprava Mederova domu.

„Tady v tom nádherném gotickém podzemí chceme pracovat se světlem i se zvukem. Chtěli bychom připomenout středověký příběh Oráč a smrt od Jana ze Žatce. Náš záměr je přiblížit některé méně známé okamžiky z historie města, chceme pracovat právě s postavou Jana ze Žatce, chceme připomenout vztah Jana Husa a Žatce, potom chceme připomenout slavnou žateckou rodačku Marii Treben, což je světoznámá bylinkářka, autorka bestsellerů, málokdo ví, že se narodila v Žatci,“ popisuje Petr Antoni ze spolku pro záchranu Mederova domu.

Záchrana historického domu stojí 17 milionů korun. Iniciátorem je spolek pro záchranu Mederova domu, většinu nákladů pokryje dotace z evropských fondů.

Opravu památky by měla stavební firma dokončit příští rok v prosinci.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související