V Ústí nad Labem začala matematická konference pro učitele z celého Česka. Lidé se s nimi setkají přímo v ulicích města

14. říjen 2021 12:12

Ústí nad Labem je od 14. října hlavním městem českých učitelů matematiky. Matematickou konferenci pořádá UJEP a Jednota českých matematiků a fyziků. Jedním z témat konference bude třeba to, jak zvýšit zájem o matematiku u dětí na II. stupni základních škol a na gymnáziích.

„Učitelé si budou navzájem ukazovat různé stavebnice, které jsou vhodné třeba pro výuku kombinatoriky, zlomků nebo geometrie, bude tady jedna dílna, která se nazývá pohybové hry,“ uvedl před konferencí Petr Eisenmann z ústecké Přírodovědecké fakulty. Celá konference má učitele motivovat ke zvýšení zájmu o matematiku u jejich žáků.

Část konference se pak uskuteční v ulicích krajského města, aby učitelům přiblížila možnosti využití matematicky přímo v praxi.

„Půjdeme před kostel Nanebevzetí Panny Marie, budeme fotit jeho šikmou věž a v následné pracovní dílně potom budeme vkládat do těch fotek pomocí programu přímky, měřit přímo odchylku této věže. Poté půjdeme na dolní stanici lanovky na Větruši, kde budeme měřit vzdálenosti od dolní, horní stanice lanovky, budeme se snažit určit prověšení a dálku toho ocelového lana a podobné úlohy,“ vysvětlil Petr Eisenmann.

Během konference se bude probírat i dopad distanční výuky během pandemie koronaviru. Program setkání je přístupný i veřejnosti.

Ústecká univerzita převzala pořádání konference po Litomyšli, kde se konala posledních zhruba 10 let. Třídenní konference skončí v sobotu 16. října.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související