Ústecká univerzita zahájila nový akademický rok. Otevřelo se i Centrum přírodovědných a technických studií

21. září 2021 12:57

Nové Centrum přírodovědných a technických studií v Ústí nad Labem ožilo studenty. Moderní laboratoře a posluchárny přírodovědecké fakulty a fakulty životního prostředí v univerzitním kampusu jsou dokončené už rok. Kvůli uzavření škol je ale zatím studenti a učitelé využili jen při zkouškách.

„Nevěděl jsem, co se týká covid-19, v podstatě vůbec nic, tak jsem se bál, že to zase zavřou. Díky bohu to začalo – doufám, že to vydrží,“ věří student Jindřich Kůt, který na univerzitu jezdí z Lovosic, kde přechodně bydlí.

Kampus Univerzity Jana Evangelisty Purkně opět ožil

Do školy z Děčína dojíždí i jeho nová spolužačka Michaela Bašistová. Informativní hodinku, která předcházela matematické přednášce, uvítala. „Aspoň už vím, jak to bude všechno probíhat. Na webových stránkách to pro nás nováčky nikde nebylo k nalezení, takže to bylo užitečné,“ shrnuje.

V učebnách jsou studenti bez roušky, ta je nutná jen na chodbách. Test na covid-19 nebo potvrzení o očkování či o prodělané nemoci je potřeba pouze na kolejích.

Kolik jich studentů je očkovaných, to vedení univerzity zatím neví.

„Takové informace nemáme. Přicházejí sem samozřejmě noví studenti ze středních škol, na ty nemáme žádné vazby. Uvidíme, jak se bude celá covidová situace vyvíjet. Rozhodně se nevyhýbáme tomu, zkusit tyto informace nějakým způsobem zjistit a pracovat s nimi,“ shrnuje děkan přírodovědecké fakulty Michal Varady.

Centrum přírodovědných a technických studií Univerzity Jana Evangelisty Purkně

Během jeho funkčního období skončila stavba Centra přírodovědných a technických studií za bezmála miliardu korun.

„Teprve teď po roce máme takový ten test na sto procent – i s těmi studenty. Pořád v té budově, která je dimenzovaná řádově pro tisíc lidí, bylo jen pár akademiků. Teď konečně tu budou i ty stovky studentů,“ dodal Varady.

Nové centrum bylo na zahájení akademického roku připravené už loni, nakonec se ale studenti učili distančně.

Spustit audio

Související