V Ústí nad Labem vzniká pravicová koalice

8. březen 2012

V krajském městě se schyluje k výměně vedení města. Současná koalice ČSSD, ODS a Stany sportu, zdraví a prosperity (SZSP) má už dlouhodobé rozpory. Vyvrcholily neshodou na rozpočtu, město tak má stále provizorium.

Právě SZSP vyvolala jednání o nové koalici. Ta pokračovala v uplynulých dvou dnech. Sportovci mají představu o koalici s ODS, TOP09 a Severočechů.cz. Ve středu se sešli zástupci všech stran, poprvé za účasti ODS.

Vyjednavači se v podstatě shodli na dvoustránkovém návrhu koaliční smlouvy a také případném novém personálním vedení města. Podrobnosti ale nechtěl předseda SZSP Zdeněk Kubec ještě prozrazovat. Nicméně šéf regionální TOP09 Jakub Zavoral potvrdil, že sportovci navrhli na primátorku Liběnu Dobrovolnou z jeho strany.

Vypadá to, že i na rozpočtu se strany nakonec dohodnou. ODS viděla návrh rozpočtu vypracovaný zástupci TOP09, SZSP a Severočechy.cz poprvé. Podle náměstka primátora Jana Řeřichy (ODS) je to dobrý návrh, ale: ODS k němu měla tři připomínky.

Právě o nich ve čtvrtek odpoledne Jan Řeřicha ještě diskutoval se zastupiteli Severní Terasy za TOP09 Jiřím Brodským a Irenou Skálovu. Pro TOP09 je totiž důležitý především úsporný rozpočet.

Podle Řeřichy prý ale nejde o nějaké zásadní částky a očekává, že se nakonec všichni dohodnou. Stejný názor má i Zdeněk Kubec (SZSP). Ještě se musejí sejít ekonomičtí experti všech stran

Další jednání budou pokračovat v pondělí 12. března. Předseda sportovců Kubec se chce sejít se šéfy TOP09 a ODS Jakubem Zavoralem a Tomášem Krausem, kteří jsou teď na jarních prázdninách.

O návrhu koaliční smlouvy, personálním obsazení a návrhu rozpočtu by vedení ODS i TOP09 měla rozhodnout v pondělí večer. O tom, jestli nová koalice vznikne nebo ne, by mělo být jasno ve středu, protože ve čtvrtek odpoledne se schází zastupitelstvo, kde by ke změnám mohlo dojít a kde mají také zastupitelé schvalovat rozpočet.

autor: hau
Spustit audio