V Ústí nad Labem skončilo po víc než roce krajské asistenční centrum pro lidi z Ukrajiny

30. březen 2023 13:48

Fungování sítě asistenčních center pro uprchlíky z Ukrajiny bude od dubna zajišťovat ministerstvo vnitra. Například v Ústí nad Labem proto ukončilo provoz tamní centrum v budově bývalého rektorátu. Za víc než rok tam odbavili policisté, hasiči a dobrovolníci víc než 22 500 lidí. Uprchlíky tam vystřídali pracovníci, kteří teď už bývalé KACPU likvidují.

„Doufám, že mi to moc času nezabere, třeba tak hodinku. Vyznat se v tom všem pro nás problém není,“ vysvětlujme s úsměvem Petr Šrom, který stěhuje počítače a další vybavení policie.

Jeho kolegové mezitím odváží nábytek z místnosti, která sloužila právě pro vyřizování dokladů. Kromě ní sloužila uprchlíkům i tělocvična, která víc než rok fungovala jako čekárna. Dobrovolníci v ní nabízeli základní občerstvení a pomáhali i s tlumočením.

Ještě ve středu 29. března tady byli lidé, kteří čekali na vyřízení administrativy. Teď už je místo opuštěné, stejně jako hračky, které byly v dětském koutku.

Podle Marcela Kucra z krizového řízení krajského úřadu si lidé z Ukrajiny nově vyřídí doklady přímo na odboru azylové a migrační politiky.

„Celou agendu KACPU přebírá ministerstvo vnitra, konkrétně odbor azylové a migrační politiky, který sídlí v Ústí nad Labem, v ulici Berní 1. Znamená to, že už v pondělí 3. dubna budou moci jak nově příchozí tak stávající uprchlíci, kteří si potřebují vyřídit doklady, muset docházet tam,“ doplňuje Marcel Kucr.

Víc než roční provoz asistenčního centra vyšel Ústecký kraj zhruba na pět milionů korun. Od státu zatím hejtmanství dostalo podle Marcela Kucra proplacenou zhruba polovinu nákladů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související