Ústecký kraj omezí od září provoz centra pro uprchlíky z Ukrajiny. Úplně uzavřít ho ale zatím nechce

26. srpen 2022 09:45

Od 1. září omezí Ústecký kraj provoz asistenčního centra po uprchlíky z válkou zasažené Ukrajiny v Ústí nad Labem. V budově bývalého rektorátu si běženci budou moci vyřídit dokumenty potřebné pro život v Česku nově jen v pondělí, středu a v pátek. Dosud je Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, zkráceně KACPU, v provozu od pondělí do pátku.

„Odbavili jsme zatím přibližně 20 000 lidí, kteří centrem prošli. Vytíženost je stále veliká. Tím, že zatím jedeme od pondělí do pátku, se nám stává, že máme poměrně exponované ty dny, kdy mají centra v jiných krajích volno – tedy v úterý a ve čtvrtek,“ vysvětlil Marcel Kucr z krizového řízení Ústeckého kraje.

Denně dorazí do budovy bývalého rektorátu univerzity v Ústí nad Labem desítky lidí z válkou zasažené země.

„Denně to může být kolem 50 úplně nových lidí, kteří přijdou s tím, že se jdou zaregistrovat, nicméně máme i dny, kdy přijde přes 100 lidí, protože tam chodí lidé také například nahlásit novou ubytovací adresu a podobně,“ přiblížil Kucr.

Od letošního března si v krajském asistenčním centru vyřídí uprchlíci všechny dokumenty potřebné pro život v Česku, v případě nutnosti jim hasiči také najdou ubytování.

KACPU bude od zaří fungovat jen v pondělí, středu a pátek

Od začátku září se provozní doba centra zkrátí jen na pondělí, středu a pátek. Tzv. KACPU se ale úplně uzavírat nebude.

„Odpadá ten zájem, lidí je čím dál tím méně, tak stahujeme personál. Nicméně jsme se rozhodli, že KACPU neuzavřeme, protože se neví, co bude na podzim. Kdybychom ho znovu startovali, bylo by to velmi obsáhlé – budeme ho proto udržovat v tomto módu, a když bude potřeba, můžeme najet zpět na režim, jaký jsme tu měli,“ vysvětlil hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Podle něj zatím stál provoz asistenčního centra zhruba tři miliony korun. Jak ve středu 24. srpna informovalo ministerstvo vnitra, na provoz center pro uprchlíky rozdělí mezi kraje 200 milionů korun. Vynaložené náklady mají hejtmanství dostat prostřednictvím dotací.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související