Adaptační skupina v Litvínově připravuje předškoláky z rodin ukrajinských uprchlíků na docházku do českých mateřinek

11. červenec 2022 13:36

Zhruba desítka předškolních dětí ukrajinských uprchlíků se v Litvínově na Mostecku denně připravuje na zářijový příchod do českých mateřských škol. Navštěvují speciální adaptační skupinu, ve které si zvykají na nové prostory, režim v mateřské škole a učí se tam také česky.

Skupinu zřídilo na počátku června město a pro velký zájem ji bude provozovat až do konce prázdnin.

„Jsem tady já jako česká učitelka, pak je tady ještě ukrajinská paní učitelka. Mluvím na ní česky, protože ukrajinsky neumím, a ona, když děti něčemu nerozumí, jim to vysvětluje ukrajinsky,“ popisuje vedoucí adaptační skupiny Michaela Nejedlá.

Zájem ze strany ukrajinských matek o adaptační skupinu je velký. Děti si v novém prostředí ale zvykají pomalu. „Měli jsme tu třeba chlapečka, který tu celý týden brečel,“ přibližuje Nejedlá.

Ukrajinskou učitelkou je Mariana, která pochází ze Zakarpatské Rusi. Do Litvínova přijela v únoru se dvěma dětmi. „Pracuji jako učitelka zpěvu a hudby – hraji na klavír. A tady s dětmi je to podobné,“ usmívá se.

Vedoucí odboru sociálního a školství radnice v Litvínově Veronika Knoblochová říká, že pro děti přijíždějící z války je adaptace na nové prostředí důležitá. „Ukrajinské děti ve věku od tří do šesti let mají možnost se seznámit s dětmi, které jsou tady u nás v České republice, adaptovat se a zažít hezké okamžiky,“ dodává.

Podle radnice v Litvínově žije ve městě zhruba 500 Ukrajinců, jde převážně o ženy a děti.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související