O kurzy češtiny v Litvínově je mezi uprchlíky z Ukrajiny velký zájem. Město chystá intenzivní prázdninové kurzy

12. květen 2022 11:32

70 žen, které se svými dětmi utekly z válkou zasažené Ukrajiny, projevilo zájem o kurzy českého jazyka v Litvínově na Mostecku. Radnice je pořádá každý týden od úterý do čtvrtka vždy pro desetičlenné skupiny. Učí je dobrovolnice ve svém volném čase. Na léto chystá Litvínov intenzivní jazykové kurzy.

„Minule jsme skončili úkolem. Chce někdo dobrovolně předvést, jak si to připravil?“ zahájila hodinu kurzu češtiny Hana Gabrielová. Učitelka v penzi zadala studentkám z Ukrajiny napsat a naučit se dialog s někým známým, koho potkali na ulici.

Paní Alona přijela před dvěma měsíci s dětmi z Kyjeva. Možnosti navštěvovat kurz češtiny využila bez váhání: „Chci se učit, chci rozumět.“ Stejně rychle jako kurz češtiny si našla i práci. „Ano, mám práci – uklízení,“ konstatuje.

Marina z Doněcka je tady s dětmi také dva měsíce. Našla si práci a chce si rozumět s lidmi, které potkává. Zatím více rozumí, mluvení jí ještě dělá problémy.

Učitelka Hana Gabrielová dochází na kurzy češtiny ve svém volném čase a bez nároku na honorář: „Vnímám to jako pro mě důležitou věc, že mohu nějakým způsobem pomoci. Tohle je asi to nejdůležitější, co mohu udělat.“

Litvínov chystá na léto také intenzivní kurzy češtiny – vždy od pondělí do pátku po čtyřech hodinách. Město proto požádalo o dotaci na ministerstvu vnitra. Využít ji chce na odměny učitelů a pořádání příměstského tábora pro děti účastnic kurzu, kterým odpadne starost, co s dětmi po dobu výuky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související