V ústeckém hotelu Vladimir funguje nově poradna pro ukrajinské uprchlíky. Zatím je největší poptávka po lékařích

4. říjen 2022 08:56

V hotelu Vladimir v Ústí nad Labem žije zhruba 200 uprchlíků z Ukrajiny. Od jara jim tam pomáhají spolky Romano Jasnica a Československá romská unie. Nově je tam dvakrát v týdnu otevřená poradna pro všechny uprchlíky ve městě. Zatím lidé shánějí lékaře.

U každého, kdo přijde, se tlumočnice ujišťuje, jakého lékaře potřebuje. „Chci si najít praktického lékaře, protože mám vysoký tlak a chci se léčit,“ vysvětluje 58letá Olga z Mariupolu, která k nám přijela v půlce září.

Odpověď byla stejná pro všechny. „Telefonovali jsme lékařům – všichni mají stop stav a nepřibírají nové pacienty. Proto jsme kontaktovali pojišťovnu, která nám řekla, že musíme tyhle údaje, co si od vás bereme, poslat. Oni by pak měli lékaře zajistit,“ vysvětlila Kateřina Kušičková.

Později ale dodala, že s hledáním lékařů – specialistů to bývá lepší.

„Občas to jde snáz, ale jak u koho – někdo totiž stále vyžaduje doporučení od praktického lékaře. Někde to ale už není důležité – tam pak přibírají i bez toho doporučení. Pár lidí už se nám podařilo objednat na endokrinologii. Jsme tu potřetí a zatím jen sháníme doktory,“ popisuje Kateřina Kušičková.

Dodává ale, že jsou schopni ukrajinským uprchlíkům pomoci také s hledáním práce nebo s vyřízením žádostí o dávky.

Poradna funguje každé pondělí a středu dopoledne.

Spustit audio

Související