V Ústí nad Labem se koná třídenní sjezd historiků – jedním z témat diskuzí je i spolupráce s amatéry

21. září 2022 14:58

Díky digitalizaci je hledání předků jednodušší a zabývá se jím stále více lidí. Někteří nezůstanou jen u rodokmenu a zajímají se o historii své rodiny hlouběji. Právě tyto poznatky můžou pomoct i vědcům. O větší spolupráci odborníků s amatéry mluvili historici na svém sjezdu v Ústí nad Labem.

Historici potřebují vědět, co se děje v rodinách i to, jak laici zaznamenávají historii, řekla na sjezdu Radmila Švaříčková Slabáková z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Jen v některých momentech se ty malé a velké dějiny protnou – to se týká právě těch významných událostí, jako je druhá světová válka nebo pád komunismu. To pak odborné historiky začnou zajímat i ti, kteří vytvářejí tu malou historii – kteří se zabývají tím, co se děje v rodinách,“ shrnuje Radmila Švaříčková Slabáková.

Podle ní je také škoda, že se historici v Česku více nevěnují právě rodinným příběhům.

„Například během pandemie se vynořily rodinné příběhy na různých webech, dokonce i odborné knihovny tyto příběhy prožívání pandemie začaly sbírat, ale u nás, snad kromě ústavu soudobých dějin z Centra orální historie, nic nebylo. Takže ten nepoměr je značný, jakou váhu má ten rodinný příběh v západním světě, a jakou ji má u nás,“ dodává Radmila Švaříčková Slabáková z olomoucké univerzity.

Spustit audio

Související