Muzeum ghetta v Terezíně bude mít moderní přístavbu inspirovanou dětskou kresbou z ghetta z roku 1942

1. červen 2022 09:15

Muzeum ghetta v Terezíně na Litoměřicku bude mít nový vstup do historického objektu – prosvětlenou věž. Úpravy v areálu navrhne architektonický ateliér Skupina, který vyhrál soutěž.

Architekti měli za úkol využít dosud nepoužívané prostory a přitom propojit budovy muzea a přilehlého parku Terezínských dětí.

Dominantou bude světelný maják. Ten by měl být také současně vstupní halou. Půjde o jakousi přístavbu k současné budově muzea – opláštění majáku by mělo být z plechů a střecha spolu s přízemím ze skla.

Tento nápad vychází z kresby dítěte z ghetta v Terezíně – 14letého chlapce Petera Ginze. Kresba se jmenuje Měsíční krajina a autor ji namaloval v roce 1942. Jde o stejný obrázek, jehož kopii vzal astronaut Andrew Feustel v roce 2019 do vesmíru. 

Návštěvníci by se do nové expozice mohli podívat v roce 2025. Podle vedoucí historického oddělení Památníku Terezín Ivany Rapavé budou náklady na rekonstrukci asi 170 milionů korun. Uhradit je má ministerstvo kultury, které je zřizovatelem Památníku Terezín.

Spustit audio

Související