Terezín si připomíná 80 let od prvních židovských transportů ze Slovenska do ghetta

29. březen 2022 13:00

V Terezíně si 29. března lidé připomínají 80. výročí prvních židovských transportů ze Slovenska. Mířily do ghetta, ve které za druhé světové války nacisté proměnili celé město.

Pietní den uspořádal Slovenský institut v Praze. V kinosále terezínského muzea nejdříve viděli školáci dva filmy, pak zhruba hodinu diskutovali s Fedorem Gálem, který se na konci války v terezínském ghettu narodil.

„Měla jsem velkou radost, že jsem se s panem Gálem setkala, protože má podobné politické názory jako já, a vůbec – je to osobnost. Jak jsem říkala dětem, mohou být rády, že se s ním setkaly, protože takovou příležitost už asi mít nebudou,“ konstatuje učitelka litoměřické základní školy Hana Doudová.

Fedor Gál v Terezíně

„Co mě fascinuje, je ta neuvěřitelná nahodilost lidské existence. Já se nestačím divit, že žiji,“ popisoval před studenty Fedor Gál, který se v terezínském ghettu narodil dva měsíce před koncem druhé světové války.

„Porodila mě za pomoci dalšího vězně – lékaře, který byl shodou okolností z kraje, odkud byla i naše rodina. Po mnoha letech jsem dokonce toho člověka i našel,“ vzpomíná Fedor Gál.

Původně měl jeden z posledních židovských transportů ze Slovenska namířeno do Osvětimi. Maminka Fedora Gála ale nakonec dorazila do Terezína.

„Fedor Gál měl v podstatě štěstí, že se tu narodil a přežil to tady, protože jeho otec byl poslaný na pochod smrti a konce války se nedožil,“ vysvětluje ředitelka Slovenského institutu Lubica Krénová.

Spustit audio

Související