V Terezíně si připomněli památku obětí nacistické perzekuce

15. květen 2022 16:36

Památku obětí nacistické perzekuce si v neděli připomněli lidé na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně. Tradičního pietního shromáždění se účastnil také předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Ten v souvislosti s hrůzami nacistického teroru připomněl válku na Ukrajině a varoval před množstvím dezinformací ve veřejném prostoru. Na místo dorazili také lidé se sovětskou vlajkou, hlídala je policie.

Vzpomínkovou akci zahájil ředitel Pámátníku Terezín Jan Roubínek. Připomněl, že kromě obětí nacistického pronásledování je důležité zavzpomínat i na vojáky armád, které bojovaly proti Německu na frontách druhé světové války. 

„Mnozí z příslušníků těchto armád tehdy položili své životy, a jak známo v případě naší země přinesli největší oběti vojáci Rudé armády.“ Dodal, že v dnešních dnech, v době ruské agrese proti Ukrajině, je složité mluvit o vděčnosti k sovětským osvoboditelům.

Válka na Ukrajině pak byla společným motivem dalších projevů, které v Terezíně zazněly. Podle předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila je Terezín nejen místem, které připomíná hrůzy nacistického teroru, ale zároveň by měl být i varováním, aby se podobné věci neopakovaly.

Lidé nyní podle Vystrčila žijí v době relativizace, co je dobré a co špatné, v době relativizace pravdy a lži. Informace a dezinformace zaplnily veřejný i mediální prostor a je těžké je od sebe rozlišit, podotkl. Přesun reálného života do virtuálního považuje za nepřirozený a nebezpečný.

Na závěr projevu v Terezíně vyzval Vystrčil k vytrvání podpory Ukrajině. „Prosím vytrvejme v podpoře Ukrajině a vytrvejme v podpoře Ukrajincům, která Česku vrací sebevědomí, perspektivu a mezinárodní autoritu,“ vyzval.

Spustit audio

Související