V Ústí nad Labem chybějí lidé na úklid ulic. Není jisté, že na ně letos budou peníze

2. květen 2022 08:43

V Ústí nad Labem chybějí lidé na úklid ulic. Obvodní radnice využívaly především nezaměstnané. Na takzvaně veřejně prospěšné práce dostávaly peníze od státu. Už od začátku roku se ale kvůli státnímu rozpočtovému provizoriu potýkají s nejistotou, jestli finance letos budou.

Margita Čuriová uklízí nepořádek po lidech na ústeckém Střekově šestým rokem. Je jednou z pěti lidí, které obvodní radnice zaměstnala kvůli letošní nejistotě financování veřejně prospěšných prací státem. „Uklízím papíry, vajgly, plechovky… Takhle to je lepší, než abychom to měli stále přes pracák a museli tam každý měsíc chodit,“ shrnuje Čuriová.

„Pět lidí máme zaměstnaných, jednoho člověka z úřadu práce a dalších pět lidí na VPP by mělo přijít v květnu. Je to ale hrozně málo. Do budoucna bychom určitě potřebovali ty stavy navýšit,“ dodává Adam Vlach ze střekovské radnice.

Také Neštěmice vsadily na jistotu a zaměstnaly 13 bývalých veřejně prospěšných pracovníků. Stejně jako Střekov totiž dostaly na letošek od města víc peněz na provoz a údržbu zeleně, díky kterým si to mohly dovolit.

Podle úřadu práce není důvod k obavám

Obě radnice i přesto dál žádají úřad práce o další místa VPP. „Dali jsme si žádost na sedm lidí, schváleni nám byli čtyři. U pěti dojíždí smlouva do července a z úřadu práce máme informace, že rozpočet je velmi omezený,“ popisuje aktuální situaci neštěmická starostka Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí.

Podle mluvčí úřadu práce Kateřiny Beránkové ale není důvod k obavám: „Pro letošní rok počítá úřad práce s obdobným objemem prostředků jako v loňském roce.“

Na Severní Terase radnice uspěla – od května bude mít 18 lidí na úklid. Loni jich ovšem z úřadu práce měla 25 až 30.

Naopak centrální ústecký obvod nemá od města navýšené peníze – a tím pádem ani lidi.

„Dostali jsme poníženou částku, proto nejsme schopni z toho vyčlenit částku na pracovníky veřejně prospěšné služby a pracovníky VPP,“ řekla starostka Hana Štrymplová zvolená za ANO.

Spustit audio

Související