Před válkou na Ukrajině pracovala v Kyjevě jako archivářka. Teď dělá uklízečku v Ústí nad Labem

29. duben 2022 10:00

Oleksandra Bazyniuková je padesátiletá rodačka z Kyjeva. Na Ukrajině pracovala v soukromé firmě zabývající se archivnictvím a digitalizací dokumentů. Válka v rodné zemi ji zastihla na dovolené Maďarsku. Domů už se nevrátila. Útočiště spolu se svým 14letým synem Markem našla v Ústí nad Labem, kam utekli i její přátelé. Místo archivnictví si teď přivydělává úklidem.

Ukrajinka Saša se právě vrátila z lekce češtiny. Na otázku, jak ji zvládá, odpovídá, že jí připadá podobná ukrajinštině. Slovíčka jí problém nedělají, horší je to s gramatikou – tu se ale teprve začíná učit.

Saša se anglicky začala učit už před 30 lety na střední škole. Poté vystudovala elektrotechnický obor na Národní technické univerzitě. Nikdy se ale vystudovanému oboru nevěnovala – na Ukrajině před válkou pracovala ve firmě zabývající se archivnictvím a digitalizací.

Válka ji na dovolené v Maďarsku, do rodného Kyjeva se se svým 14letým synem Markem už nevrátila. Teď žije na ubytovně v Ústí nad Labem a p přivydělává si úklidem. Je ráda za jakoukoliv práci. Nestěžuje si. Mezi řečí si ale posteskne, jak moc jí chybí archivnictví a duševní práce.

Kromě úklidu pomáhá také jako dobrovolnice. Společně se svými krajany organizuje humanitární pomoc ukrajinské armádě. Samotnou ji překvapilo, jak jsou Češi obětaví, štědří a chtějí Ukrajině pomoci.

Spustit audio