V ústeckém muzeu bude brzy k vidění kostra oblíbené slonice Kaly z tamní zoo

16. srpen 2019

Pracovníci muzea města Ústí nad Labem dokončují práce na kostře slonice Kaly z ústecké zoo. V nejbližších dnech by měl být nový exponát připravený pro návštěvníky.

Sloní kostra už je prakticky hotová – teď by měl vedoucí přírodovědného oddělení muzea Václav Beran posoudit, jestli budou, nebo nebudou, potřeba další dodělávky.

Přípravu kostry mohli v minulých dnech sledovat sami návštěvníci, je totiž hned u vchodu do muzea.

Podle ředitele muzea Václava Houfka není exponát levnou záležitostí – na zhruba 140 tisíc korun vyšlo jen zpracování skeletu, celkové náklady ale budou zřejmě ještě vyšší.

Pracovníci muzea města Ústí nad Labem dokončují práce na kostře slonice Kaly

Kala byla jednou z dvojice slonic, které byly v ústecké zoo velmi oblíbené. Do ústecké zoo se dostala z Vietnamu v roce 1985, to jí bylo 11 měsíců.

Od malička měla zdravotní potíže s levou přední nohou – zřejmě od příliš utaženého řetězu. Loni v létě ji veterináři operovali, protože se jí v místě poranění utvořil absces. Léčba se ale příliš nedařila, slonice několikrát upadla a chovatelé ji museli s pomocí postroje zvedat. Aby se už dál netrápila, rozhodli nakonec veterináři začátkem února o jejím utracení.

V zoo tak zatím zůstává slonice Delhi, která do Ústí nad Labem přišla v roce 1987 – ta ale bude muset časem do jiné zoo, protože sloni jsou stádní zvířata a sama by trpěla.

Pozůstatky Kaly nejsou první expozicí zvířete z ústecké zoo v muzeu. Je tam už vystavená kostra a vycpanina orangutana Ňuňáka – toho lékaři kvůli špatnému zdravotnímu stavu bez vyhlídek na zlepšení utratili v listopadu 2017.

Spustit audio

Související