V Ústeckém kraji se deváťáci nejčastěji hlásí na gymnázia. Nejmenší zájem je o obory instalatér, zedník či obráběč kovů

2. březen 2023 11:37

V Ústeckém kraji letos ukončí základní školu na 9000 žáků. Do 1. března mohli podávat přihlášky na další studium. Jde o nejsilnější ročník v posledních letech. Na středních školách a učilištích je pro ně dostatek míst. Může se ale stát, že kvůli velkému zájmu se někdo nedostane na vysněný obor.

Stále platí, že hodně přihlášek přišlo na gymnázia. Například na gymnázium v Teplicích se podle ředitele Zdeňka Bergmana hlásí 213 dětí ke čtyřletému studiu – do šesti tříd, které letos na gymnáziu otevírají, jich ale mohou přijmout jen 150.

Na kadaňské gymnázium se hlásí o 30 procent víc zájemců než loni a rekordní zájem za posledních 20 let hlásí ředitel gymnázia v Lounech Daniel Syrovátko. Zvýšený zájem je na gymnáziích je i o osmileté studium.

Pro přijetí musí děti uspět v testech při přijímacím řízení. Kromě výsledků testů mohou budoucí studenti získat body navíc za dobrý prospěch na základní škole, mimoškolní aktivity, úspěchy ve sportu nebo vědomostních olympiádách a na lounském gymnáziu třeba i za jazykový certifikát.

Velký zájem o studium zaznamenaly mezi žáky také obchodní akademie a střední zdravotnické školy.

Na Střední škole technické v Mostě-Velebudicích potvrdil ředitel Karel Vokáč přetrvávající zájem o obor Bezpečnostně právní činnost, kde studenti získají znalosti k práci v ozbrojených složkách – nejen třeba u policie nebo v armádě, ale i v bezpečnostních agenturách nebo v krizovém řízení. Škola je ale podle ředitele dost velká a může proto přijmout víc studentů než v minulých letech.

Z technických učebních oborů pak střední školy hlásí hodně přihlášek na elektrikáře a elektromechaniky nebo automechaniky. Méně zájemců je pak podle oslovených škol o obory instalatér, zedník nebo obráběč kovů.

Spustit audio

Související